Europa press

Logo ep

    Només 1.945 treballadors públics cobraran totes les pagues, segons els sindicats

    14:2406.06.2013

    Creuen que aquesta mesura és "almoina" perquè beneficia mentys d'un 1% dels funcionaris

    BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

    La decisió de la Generalitat de no retallar una de les dues pagues extra als treballadors públics amb un sou inferior a 18.068 euros anuals --menys de dues vegades el salari mínim interprofessional-- afectarà 1.945 persones, fet que suposa menys d'un 1% dels 200.000 treballadors de la funció pública, segons han criticat aquest dijous els sindicats després de reunir-se amb representants del Govern.

    A més d'aquests 1.945 treballadors que cobraran la paga sencera, el Govern preveu abonar-la parcialment a 3.029 treballadors que tenen un salari anual superior als 18.068 euros però que amb la retallada de la paga sencera no arribarien a aquest límit.

    Segons els sindicats, aquesta exempció beneficia sobretot les categories de subalterns i auxiliars de nivell mínim, i suposarà menys de sis milions d'euros per a la Generalitat, dels 740 d'estalvi que suposa retallar la paga a tots els treballadors públics.

    També han criticat que als treballadors amb jornada reduïda se'ls extrapolarà el sou al qual els correspondria amb jornada completa, de manera que, si superen els 18.068 euros, no estaran inclosos en l'exempció i podrien cobrar menys d'aquest límit marcat per la Generalitat després de la retallada d'una paga.

    El representant del sindicat IAC, José Antonio Jiménez Custodio, ha considerat que l'exempció de la retallada de la paga a 1.945 treballadors és "almoina per fer propaganda i demagògia davant de la ciutadania".

    El responsable de l'àrea de la Funció Pública de CCOO de Catalunya, Xesús González, ha afirmat en declaracions als mitjans que els sindicats estan "indignats" amb la Generalitat perquè no dóna cap marge de negociació i convoca la taula per transmetre mesures decidides prèviament de manera unilateral.

    Ha considerat que la retallada d'una paga als treballadors públics no és una necessitat econòmica sinó una opció ideològica, ja que des de principis d'any s'ha incrementat el sostre del dèficit i s'ha aprovat l'impost de dipòsits bancaris, al que es podria sumar l'impost de successions, el que suposaria uns 1.500 milions d'euros d'ingressos a les arques públiques.

    EL PREU DE LA CONSULTA

    Ha reprotxat també que ERC hagi pactat aquesta mesura amb el Govern a canvi de la consulta sobre la independència: "La consulta és un dret dels catalans i no té preu, i algú ha posat preu: retallar els salaris dels treballadors públics".

    Segons els càlculs dels sindicats, l'administració pública de la Generalitat s'ha reduït en 12.000 treballadors des de 2011: 7.000 que s'han retallat i 5.000 que s'han deixat de contractar per a substitucions.

    El seu homòleg a la UGT de Catalunya, Xavier Casas, ha considerat que el Govern no té legitimitat per retallar el salari dels treballadors públics sense tenir el pressupost per a aquest any aprovat, i ha assegurat que l'opacitat en la negociació és "pròpia d'altres èpoques històriques". [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies