Europa press

Logo ep

    Mas demana a l'Estat "més microeconomia i menys macroeconomia" per acabar amb l'atur

    14:2126.04.2013

    Pronostica que l'atur començarà a baixar "en els pròxims mesos"

    TERRASSA (BARCELONA), 26 (EUROPA PRESS)

    El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat les dades de l'atur del primer trimestre de l'any com a impactants, alarmants i molt negatius i ha demanat al Govern espanyol "més microeconomia i menys macroeconomia" a l'hora de prendre mesures per revertir la situació.

    "Davant de les dades de l'atur, més microeconomia, més polítiques concretes, no tantes recomanacions i més mesures a peu de carrer", ha defensat Mas després de la visita a les instal·lacions de l'empresa d'il·luminació de Lamp a Terrassa (Barcelona), on ha lamentat que, molt possiblement, les mesures que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres estaran orientades a la macroeconomia.

    En aquesta línia, Mas ha criticat la retallada en polítiques actives d'ocupació per a Catalunya i ha demanat més diners perquè l'Institut Català de Finances (ICF) --"al qual se li estan acabant els recursos"-- pugui seguir donant crèdits a les empreses, i alhora ha demanat avançar en les mesures de desburocratització de l'administració.

    Tot i això, el president de l'executiu català s'ha mostrat confiat que "durant els pròxims mesos" es produirà un punt d'inflexió al mercat de treball que primer es traduirà en una estabilització de les xifres de l'atur que donarà peu a una reducció progressiva del nombre de desocupats.

    Per aconseguir-ho, Mas ha destacat la importància de seguir apostant per les exportacions i ha destacat l'exemple de Lamp, que el 2012 ha tingut una facturació de 27,7 milions d'euros, dels quals el 70% va correspondre a vendes a l'estranger.

    "L'èxit de gran part de les empreses és que un dia, en lloc d'exportar un 30%, exportin un 70%. El dia que aconseguim això, el nostre teixit productiu haurà aconseguit donar-li la volta a la truita a la situació", ha assegurat.

    Mas ha tornat a insistir en la importància d'apostar pel mercat exterior durant la seva visita a Sensofar, una empresa també de Terrassa dedicada al disseny i fabricació d'instruments de metrologia òptica que exporta el 95% de la seva producció: "Es pot exportar més en volum, però no en percentatge", ha fet broma el president.

    "CANVI DE XIP"

    Durant el seu parlament després de visitar les seves instal·lacions, Mas s'ha mostrat convençut que amb les reformes necessàries, i amb un "canvi de xip i un reset" per part de la població, Catalunya pot situar-se entre els països més competitius del món, a l'altura d'alguns com Suècia, Àustria i Dinamarca, que també es caracteritzen per les seves petites dimensions.

    "Ells tenen Estat propi, tenen més poder, tenen més recursos i estan menys endeutats, però no cal oblidar que el fet important és que van fer les coses bé al seu moment", ha defensat Mas després d'assegurar que Catalunya és l'únic país del sud d'Europa capaç d'arribar a aquest nivell de competitivitat.

    Per aconseguir aquest canvi de paradigma, Mas ha reconegut que farà falta continuar amb l'austeritat durant els pròxims anys i seguir fent "més amb menys", també en universitats com la UPC, que ha estat d'on va sorgir inicialment l'empresa Sensofar.

    "Fer això requereix un canvi de mentalitat i d'actitud. Sempre és més fàcil créixer que haver de transformar-te i haver de canviar la manera de fer la coses ", ha afegit el president de l'executiu Catalán.

    Després de la seva visita a Lamp, i just d'abans de visitar Sensofar, Mas s'ha trobat amb una desena de manifestants que li demanaven la continuïtat del col·legi Can Motollor i amb els quals s'ha compromès a "estudiar el cas", segons han explicat fonts de presidència a Europa Press.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies