Europa press

Logo ep

    PhotOn Festival ret homenatge al reporter Enrique Meneses a l'IVAM amb la primera exposició després de la seua mort

    17:4110.04.2013

    VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

    El certamen de fotoperiodisme PhotOn Festival ret homenatge a Enrique Meneses amb una exposició a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), la primera des de la seua mort, que recull 62 instantànies preses per este "viatger incansable" tant de la revolució cubana, durant la seua convivència amb Fidel Castro en Sierra Maestra, com dels presidents nord -americans, mites del cinema, artistes, escriptors i moments històrics que va immortalitzar en la seua sèrie 'Els meus 60'.

    La mostra ha estat inaugurada este dimecres per la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, els patrons de la Fundació Cañada Blanch, Alfredo Argilés, i de la Fundació Enrique Meneses, Aurelio Martín, respectivament, el representant de PhotOn Festival, Juan Carlos Barberá, i el president d'Arquitectura Racional, Mariano de Diego.

    "Cal intentar parlar amb una màquina de fotos", repetia este prestigiós fotoperiodista als assistents a les seues conferències. Entre les instantànies en les que ell va plasmar esta filosofia, i que poden visitar-se ara a València, destaca la que va prendre mentre Fidel Castro redactava un missatge, amb una vela com a única llum.

    Esta imatge pertany al treball fotogràfic que ha fet durant els quatre mesos que va viure en Sierra Maestra amb Castro i els cent guerrillers que l'acompanyaven, entre els quals hi ha el Che, i que va aconseguir traure del país en forma de 50 folis i 2.000 negatius cosits en un enagos de dona per a eludir així la censura de Batista.

    Al costat de les 20 instantànies d'este període, a l'IVAM s'exposen vuit fulles de contacte i altres 40 fotografies en les quals retrata a presidents dels Estats Units, directors com Alfred Hitchcock al costat de la intèrpret Tippi Hedren o artistes com Dalí, al costat de fites com la Marxa sobre Washington a favor dels Drets Civils en 1963, encapçalada pel líder afroamericà Martin Luther King.

    Consuelo Císcar ha destacat que durant més de 65 anys, Meneses va exercir com a periodista independent i "va saber, amb vocació informativa i artística, documentar i oferir un testimoni únic de la nostra història més recent".

    "COMPTAR HISTÒRIES CONCRETES EN TERMES VISUALS"

    Així, ha defensat que la seua obra constituïx "un exemple del periodisme gràfic que va portar a terme" amb el propòsit de "comptar històries concretes en termes visuals, basant-se actualment com un mig artístic indiscutible". Per part seua, Aurelio Martín ha celebrat que este treball siga "elevat a art" actualment.

    "La meua passió és el periodisme, en qualsevol de les seues facetes", afirmava el reporter, a qui ni tan sols el càncer que el va aclaparar durant els últims anys de vida va aconseguir mitigar les seues ganes de viure i de comptar-ho, amb fotografies, vídeos, llibres o plataformes en línia.

    Enrique Meneses va ser corresponsal a Cuba, el primer reporter que va pujar a Sierra Maestra durant la revolució cubana el desembre de 1957, i també a Orient Mitjà i l'Índia, així com a director del programa 'A toda plana' de Televisió Espanyola, de l'edició espanyola de Playboy i de 'Los Aventureros', en Ràdio Nacional.

    També ha fet la sèrie 'Robinson a Àfrica' per a TV2, un periple de 20.000 quilòmetres, 112 dies i 11 països amb les seues filles Bárbara i Anne Isabelle, de 15 i 14 anys, com a protagonistes. Va treballar en Life i Paris Match i, a més, va col·laborar en desenes de diaris i revistes.

    L'exposició homenatge al fotoperiodista Enrique Meneses es podrà visitar fins al pròxim 2 de juny i suposa el tret de sortida per a la tercera edició del PhotOn Festival, patrocinat per la Fundació Cañada Blanch, Ayre Astoria, Ollero Abogados, metro València, Centre Cultural La Nau i Arquitectura Racional.

    EXPOSICIONS, DOCUMENTALS I CONFERÈNCIES

    Al costat d'esta mostra, el certamen donarà cabuda a altres tres exposicions, una al mercat Central i dos a l'edifici La Nau de la Universitat de València, que també albergarà projeccions a l'aire lliure de documentals, conferències amb fotògrafs que treballen en zones de conflicte i altres activitats amb reporters novells.

    Entre estes iniciatives destaquen el treball 'Les fosses de l'oblit', en què Eloy Alonso retrata les fosses comunes amb la història del seu avi com a punt de partida, que es podrà visitar a la Sala Oberta, i una retrospectiva col·lectiva sobre l'evolució de la crisi a Grècia, Portugal i Espanya, amb èmfasis "en el factor més humà".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies