Europa press

Logo ep

    Resum.- El Parlament declara Catalunya sobirana i la votació evidència dissensions en el PSC

    21:2223.01.2013

    Ha tingut 85 vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i un de la CUP

    BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

    El Parlament ha aprovat aquest dimecres la declaració de sobirania de Catalunya, que reconeix que aquest territori és "subjecte polític i jurídic" per decidir sobre la seva autodeterminació, i ho ha fet amb 85 vots a favor i cinc diputats del PSC que no han votat, trencant la disciplina de vot.

    La direcció socialista havia acordat votar 'no' a la declaració pactada per CiU, ERC i ICV-EUiA, però s'han desmarcat l'exconsellera Marina Geli; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el membre del col·lectiu crític 'Avancem' Joan Ignasi Elena, i les diputades Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura.

    El text defensa el 'dret a decidir' i assegura que Catalunya "té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà".

    Han participat en la votació 133 dels 135 diputats: dos del PP s'han absentat per malaltia --Rafael López i Pedro Chumillas--.

    En total, s'han registrat 85 suports --CiU, ERC i ICV-EUiA i un diputat de la CUP--, 41 vots en contra --19 del PP, 9 de C's, 15 del PSC--, dues abstencions --CUP-- i cinc diputats del PSC no han emès vot tot i que han estat a l'hemicicle.

    Una vegada finalitzada la votació, s'han aixecat dels seus escons i han abandonat el Parlament els 19 parlamentaris del PP, que han criticat que la cambra hagi aprovat un text que segons la seva opinió és il·legal i vulnera la Constitució.

    Segons han explicat CiU, ERC i ICV-EUiA, la declaració pretén seure els principis democràtics perquè els catalans puguin decidir en una consulta el futur encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya, tot i que no és la primera vegada que el Parlament aprova un text sobre autodeterminació.

    "SERIÓS DISGUST" DE LA DIRECCIÓ DEL PSC

    Els cinc diputats díscols del PSC han explicat que s'han desmarcat per "respecte" al 'dret a decidir' --que el PSC portava en el programa-- i a la unitat del catalanisme polític.

    Han aclarit que la seva decisió no pretén provocar una "fractura" en el partit, sinó evidenciar la pluralitat de les seves bases, pel que seguiran militant en el PSC i conservaran les seves actes a l'hemicicle.

    Segons han dit, amb el seu gest volen evidenciar que el socialisme català defensa el 'dret a decidir' i han revelat que abans de prendre aquesta decisió han demanat que el PSC donés llibertat de vot o s'abstingués.

    El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha admès el "seriós disgust" de la direcció socialista amb la decisió dels crítics, i ha precisat que encara és d'hora per decidir si la formació prendrà alguna mesura disciplinària.

    El líder del PSC, Pere Navarro, també ha rebut crítiques des d'anés del grup parlamentari al 'no' del grup, entre les quals han destacat les dels exconsellers Joaquim Nadal i Montserrat Tura.

    Tura li ha retret que "mai abans un primer secretari del PSC havia trencat tants ponts construïts per integrar el pensament progressista i catalanista", mentre que Nadal ha explicat que no es veu amb forces per seguir al Consell Nacional del partit.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies