Europa press

Logo ep

    Urdangarin.- El Duc va facturar la despesa del servei domèstic a través de la societat que comparteix amb la Infanta

    20:0223.01.2013

    A la plantilla d'Aizoon figuraven entre d'altres, quatre treballadors de llar, una enquestadora o dues persones que mai va veure ningú

    PALMA DE MALLORCA, 23 (EUROPA PRESS)

    L'Agència Tributària de Catalunya acusa al Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, d'haver interposat la societat Aizoon, propietat que comparteix a parts iguals amb la Infanta Cristina, per facturar "certs serveis de caràcter personalíssim", com el servei domèstic, que no tenien res a veure amb l'activitat de la immobiliària, tot això amb l'objectiu de reduir la seva pròpia tributació a la declaració de l'IRPF.

    En un extens informe al què ha tingut accés Europa Press, l'Agència Tributària assenyala que durant el 2007 i el 2008, exercicis en els quals Urdangarin hauria defraudat a Hisenda un mínim de 240.000 euros, va utilitzar Aizoon com a "pantalla" per tributar despeses com les del seu propi servei domèstic o els de la seva assistenta personal, amb l'objectiu de beneficiar-se d'un tipus impositiu inferior (l'aplicat a les societats).

    TRIBUTAR MENYS

    Alhora, de la inspecció se'n deriva, segons l'informe, que durant aquests anys el gendre del Rei Joan Carles va percebre retribucions procedents d'entitats privades per la seva condició de conseller assessor que, tot i això, eren facturades a través d'Aizoon amb la mateixa finalitat de tributar menys en la seva declaració de la renda.

    Es tracta d'uns ingressos que va percebre de mercantils com Motorpress Ibèrica, Acers Bergara, Mixta Àfrica, Pernod Ricard (França), Havas Sports France i Seeliger i Conde, que volia "ocultar" a l'hora de pagar l'IRPF.

    D'acord amb les dades obtingudes per Hisenda, "resulta clar" que s'han d'imputar a la persona física [en relació amb el Duc de Palma] i no a la persona jurídica [Aizoon].

    En aquest sentit, l'informe quantifica en un total de 569.720 euros els ingressos nets obtinguts per la prestació de serveis el 2007 i en 444.147 euros el 2008, quantitats que "han de ser considerades rendes del senyor Urdangarin i integrar-se en el seu IRPF".

    L'Agència Tributària indica alhora que a aquestes retribucions se sumen els 130.000 euros que l'encausat va percebre el juliol del 2007 d'aquesta societat, al·legant que es tractava d'un préstec del qual, tot i això, "no existeix contracte ni cap constància de la seva devolució".

    A més, caldria afegir 147.800 euros que hauria cobrat el 2008 mitjançant xecs lliurats contra un compte de l'Institito Nóos d'Investigació Aplicada.

    Un dels motius que porta a aquesta conclusió radica, segons els inspectors, que la plantilla d'Aizoon no era "idònia" per als serveis que suposadament prestava.

    Així, la suposada plantilla de la societat estava integrada, entre d'altres, "per quatre treballadors de la llar, una estudiant, una enquestadora que deia treballar per a una altra persona, dues persones que mai ningú va veure treballar per a la societat, un noi dels encàrrecs i una amb primer d'estudis d'Infermeria fent 'retalla i enganxa' d'internet".

    "D'acord amb aquesta composició, la plantilla difícilment podia prestar els serveis d'assessoria a les entitats a les quals facturava i de les quals el senyor Urdangarin era conseller/assessor", assevera l'Agència Tributària.

    És més, prossegueix l'informe, l'única activitat que realitzava la societat era la del lloguer d'immobles, per un import anual (30.576 euros el 2007 i 27.329 el 2008) "molt inferior" als imports facturats per la suposada activitat d'assessoria (645.453 euros el 2007 i 494.156 un any després).

    Hisenda assenyala així que l'existència d'Aizoon només es justifica com "pantalla" de la qual es servia Urdangarin per ocultar les retribucions personals que percebia arran de la seva pròpia activitat personal, deduir-se despeses no relacionats amb aquesta societat i subjectar-les a una tributació inferior.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies