Europa press

Logo ep

    Urdangarin.- El Duc va facturar la despesa del servici domèstic a través de la societat que compartix amb la Infanta

    18:5223.01.2013

    A la plantilla d'Aizoon figuraven entre d'altres, quatre treballadors de llar, una enquestadora o dos persones que mai va veure ningú

    PALMA DE MALLORCA, 23 (EUROPA PRESS)

    L'Agència Tributària de Catalunya acusa el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, d'haver "interposat" a la societat Aizoon, la propietat de la qual compartix a parts iguals amb la Infanta Cristina, per a facturar "certs servicis de caràcter personalíssim", com el servici domèstic, que no tenien res a veure amb l'activitat de la immobiliària, tot això amb l'objectiu de reduir la seua pròpia tributació en la declaració de l'IRPF.

    En un extens informe a què ha tingut accés Europa Press, l'Agència Tributària assenyala com durant 2007 i 2008, exercicis en els quals Urdangarin hauria defraudat a Hisenda almenys 240.000 euros, va utilitzar Aizoon com a "pantalla" per a tributar despeses com els del seu propi servici domèstic o els de la seua assistenta personal, amb l'objectiu de beneficiar-se d'un tipus impositiu inferior (l'aplicat a les societats).

    TRIBUTAR MENYS

    Alhora, de la inspecció feta resulta, segons l'informe, que durant estos anys el gendre del rei Joan Carles va percebre retribucions procedents d'entitats privades per la seua condició de conseller assessor que, tot i això, eren facturades a través d'Aizoon amb el mateix objectiu de tributar menys en la seua declaració de la renda.

    Es tracta d'uns ingressos que va percebre de mercantils com Motorpress Ibérica, Aceros Bergara, Mixta África, Pernod Ricard (França), Havas Sports France i Seeliger i Conde que volia "ocultar" a l'hora de pagar l'IRPF i que, d'acord amb les dades obtingudes per Hisenda, "resulta clar" que "deuen imputar-se a la persona física en relació amb el Duc de Palma i no a la persona jurídica Aizoon".

    En este sentit, l'informe quantifica en un total de 569.720 euros els ingressos nets obtinguts per la prestació de servicis el 2007 i en 444.147 euros el 2008, quantitats que "han de ser considerades rendes del senyor Urdangarin i integrar-se en el seu IRPF".

    L'Agència Tributària indica alhora que a estes retribucions se sumen els 130.000 euros que l'encausat va percebre el juliol del 2007 d'esta societat al·legant el Duc que es tractava d'un préstec del qual, tot i això, "no existix contracte ni cap constància de la seua devolució". A això cabria afegir altres 147.800 euros que hauria cobrat el 2008 mitjançant xecs lliurats contra un compte del Institut Nóos d'Investigació Aplicada.

    A LA PLANTILLA HI HAVIA "UNA FENT 'TALLA I PEGA' D'INTERNET"

    Un dels motius que porta a esta conclusió radica, segons els inspectors, que la plantilla d'Aizoon no era "idònia" per als servicis que suposadament prestava. Així, la "teòrica" plantilla de la societat estava integrada, entre d'altres, "per quatre treballadors de la llar, una estudiant, una enquestadora que diu treballar per a una altra persona, dos persones que mai ningú ha vist treballar per a la societat, un xic dels encàrrecs i una amb primer d'estudis d'Infermeria fent 'talla i pega' d'internet".

    "D'acord amb esta composició, esta plantilla difícilment podia prestar els servicis d'assessoria a les entitats a les quals facturava i de les quals el senyor Urdangarin era conseller/assessor", assevera l'Agència Tributària.

    És més, prosseguix l'informe, l'única activitat que realitzava la societat era la del lloguer d'immobles, per un import anual (30.576 euros el 2007 i 27.329 el 2008) "molt inferior" als imports facturats per la suposada activitat d'assessoria (645.453 euros el 2007 i 494.156 un any després).

    Hisenda assenyala així que l'existència d'Aizoon només es justifica com a "pantalla" de la qual se servia Urdangarin per a ocultar les retribucions personals que percebia a arrel "de la seua pròpia activitat personal", deduir-se despeses no relacionades amb esta societat i subjectar-les a una tributació inferior.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies