Europa press

Logo ep

    Jordi Pujol: "Des de Catalunya es pot dir que ja no tenim Constitució"

    19:0915.10.2012

    BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

    L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat que la història democràtica espanyola ha demostrat que la Constitució no és prou flexible des d'una perspectiva catalana, pel que ha afirmat: "Ara des de Catalunya es pot dir que ja no tenim Constitució".

    Així ho ha subscrit en el seu llibre 'El caminant davant del congost', de l'editorial Proa i que sortirà a la venda aquest dijous, on compila les seves principals conferències, articles i també apunts de la seva pàgina web, amb l'objectiu de posar de manifest quina ha estat la seva evolució personal: des de defensar una Espanya descentralitzada en autonomies fins a admetre que desitja la independència.

    Segons Pujol, es va esforçar abans i durant els seus anys al capdavant de la Generalitat en intentar l'encaix i l'entesa de Catalunya dins d'Espanya, i ha reivindicat el "gran servei" que CiU i el nacionalisme català han fet al conjunt de l'Estat, destacant que han tingut actituds més responsables respecte l'interès general espanyol que grans partits espanyols i moltes institucions bàsiques de l'Estat.

    Tot i això, a excepció dels anys 90 on semblava que s'avalaven els plantejaments catalans, les actuacions de l'últim govern del PP, l'excitació de la 'catalanofòbia', la forma com es va dur a terme la discussió del nou Estatut i la sentència del Tribunal Constitucional (TC) van evidenciar que l'estructura de l'Estat estava "malalta" i enfortia la idea que Catalunya no podia esperar massa d'Espanya.

    Després d'això, ha sostingut que no ha de sorprendre que cada vegada hi hagi més catalans que deixin de tenir confiança en la resta d'Espanya, ni que persones que, com ell, han practicat una política des del catalanisme o nacionalisme català, hagin hagut de replantejar-se "molt a fons" la seva posició.

    És més, segons Pujol, l'actitud de la resta d'Espanya provoca, cada vegada més en la gent, un sentiment i una actitud "que es mou entre la dignitat ferida, de percepció d'ofec econòmic amb una gran repercussió social i d'amenaça de la identitat".

    Així, ha advertit que ara caldrà prendre decisions "difícils i greus, que per alguns podran resultar traumàtiques i que significaran un canvi de ruta substancial".

    Després de publicar els seus tres volums de memòries, en aquest llibre, inclou una conferència de l'abril del 1978, 'Els desequilibris territorials a Espanya', mentre que el text més recent és un apunt al web del centre d'estudis que porta el seu nom el juny de 2012.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies