Europa press

Logo ep

    Defensors de l'Ebre lliuren 12.000 firmes a Brussel·les per canviar el pla de conca

    14:2715.10.2012

    TARRAGONA, 15 (EUROPA PRESS)

    La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) lliura aquest dilluns a Brussel·les 12.000 firmes a la Comissió Europea en contra del projecte de pla de conca en el qual treballa la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), perquè si es posa en marxa tal com està redactat "perilla l'estabilitat del Delta".

    En declaracions a Europa Press, el portaveu de la PDE Manolo Tomàs ha considerat que el pla --en informació pública fins al 12 de novembre--, "incompleix de manera manifesta les normatives europees", per qual cosa ha justificat la presentació de les firmes en la voluntat de la plataforma que es modifiqui abans de la seva aprovació.

    Tomàs, de fet, creu que el procés d'informació pública "està viciat i no servirà absolutament per a res", tot i que la CHE porta setmanes reunint-se amb els governs autonòmics, pagesos i ecologistes per explicar detalladament el projecte i aconseguir el màxim consens possible.

    "La CHE no té cap intenció de modificar el cabal mediambiental", ha assegurat Tomàs, que ha vaticinat que el nou pla estarà definitivament aprovat al començament del 2013, tot i les al·legacions presentades.

    El portaveu de la PDE, tot i això, ha recordat que la Comissió Europea mai ha intervingut sobre una normativa abans que estigui aprovada, pel qual apel·la al "principi de precaució" per evitar els conflictes futurs.

    En tot cas, Tomàs ha garantit que, en el cas que no es revisi, presentaran queixes a posteriori per tal de garantir que canviïn els cabals, que tal com estan previstos suposarien l'equivalent a un transvasament, fins i tot, més gran que el que va planificar, en el seu moment, el Govern de José María Aznar.

    La PDE manté que una aportació d'aigua dolça a la desembocadura de 106,9 metres cúbics per segon comportarà la destrucció del Delta, una major intrusió salina aigües a dalt i la impossibilitat de diluir la contaminació subjacent.

    De fet, la proposta del pla suggereix que l'Ebre ha de transportar, a l'altura de l'estació d'aforament de Tortosa, 80 metres cúbics per segon durant sis mesos a l'any, entre 91 i 95 altres quatre mesos i 150 com a màxim durant els dos mesos restants, per la qual cosa la xifra final se supera amb aportacions de les quals no es concreta la seva procedència, segons la PDE.

    Tomàs ha assegurat que darrere del descens del cabal al tram final de l'Ebre s'amaga la voluntat de crear 500.000 noves hectàrees de regadiu aigües a dalt, de les quals 300.000 corresponen a Aragó, però també unes 125.000 a Catalunya --la majoria d'elles en el marc del canal Segarra-Garrigues--.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies