Europa press

Logo ep

    La Generalitat encarrega a una comissió estudiar la regulació de l'autoconsum de cànnabis

    11:3229.07.2012

    Les 150 entitats cannàbiques catalanes reclamen un reglament contra el buit legal

    BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

    La Generalitat ha encarregat aquest mes de juliol a una comissió estudiar la possibilitat de regular les plantacions de cànnabis per a l'autoconsum davant del buit legal existent, en una iniciativa incipient que comptaria amb la màxima implicació del sector i buscaria el consens polític, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a la comissió.

    En declaracions a Europa Press, el sotsdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, s'ha limitat a assenyalar que estan estudiant la introducció de "noves mesures per protegir la salut de la forma més correcta" i també minimitzar riscos en el consum de marihuana, ha afegit.

    "Estem analitzant l'àmbit organitzatiu per veure mesures que es poden prendre" amb prudència, ha assenyalat Colom, qui ha insistit que aquesta iniciativa, que ha pogut generar moltes expectatives en alguns col·lectius, és molt recent i que el projecte es troba encara en una fase embrionària.

    De tota manera, qualsevol mesura nova hauria de tenir el consens polític, institucional i tècnic, ha evidenciat el sotsdirector general de Drogodependències, que ha dit que el grup vol estudiar totes les opcions possibles i recopilar informació.

    La Comissió Interdepartamental sobre Drogues, reunida el passat 10 de juliol, va encarregar a federacions d'associacions cannàbiques que expliquin les seves experiències, emetin una valoració i, més endavant, realitzin propostes per organitzar aquesta realitat social.

    Les 150 associacions cannàbiques existents a Catalunya, que representen la meitat de totes les que hi ha a Espanya, defensen que l'autoconsum ha de ser regulat, com s'ha proposat el Govern basc per donar "seguretat jurídica" als clubs cannàbics i regular el cultiu, venda i consum.

    En declaracions a Europa Press, el portaveu del Moviment Associatiu Cannàbic d'Autoconsum (Maca) i representant de la Federació d'Associacions Cannàbiques, José Afuera, ha destacat que una proposta reguladora a Catalunya no seria per atreure narcoturismo.

    La intenció és que tampoc s'assembli al model de l'Ajuntament de Rasquera (Tarragona), que amb el cultiu de cànnabis vol generar ingressos i ocupació a la localitat.

    "Hi ha un mercat negre que els usuaris no volen, i és millor l'autoconsum sense ànim de lucre i en condicions", ha defensat Afuera, qui ha posat de manifest els problemes derivats de l'existència d'un mercat negre, al qual accedeixen menors, que no té control ni qualitat.

    "Estem convençuts que l'estratègia actual és ineficaç", ha indicat Afuera, qui ha donat suport a un model d'autogestió i autoproveïment que segueixi protocols per garantir transparència i qualitat.

    L'AUTOCULTIU ÉS LEGAL

    Malgrat que actualment l'autocultiu és legal, ha de ser un jutge el que en cas de dubte determini la legalitat de la plantació, el que llança un buit legal en la matèria, que de manera pionera el País Basc vol regular amb el consens dels partits de l'arc parlamentari.

    La Maca és una associació de cultiu col·lectiu que mitjançant el consens dispensa marihuana als seus socis fins a uns límits mensuals dels 60 grams mensuals per soci, el que es considera límit de risc.

    A l'entitat, que garanteix la bona qualitat del producte, també es difonen les bones pràctiques de consum i s'informa el soci de les conseqüències d'excedir uns límits, de manera que aquest serà el model que presentaran a la comissió.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies