Europa press

Logo ep

    El 80% de les àrees marines protegides no tenen pressupost per a conservació

    13:4204.06.2012

    La Fundació Mar alerta dels efectes negatius de la crisi també al medi natural

    BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

    El 80% de les àrees marines protegides a la Mediterrània no té un pressupost específic per a conservació, en un context en el qual a més tan sols el 2% del litoral té algun tipus de figura de preservació, segons ha explicat a Barcelona el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura.

    La dada exemplifica el temor de l'ONG, que aquest dilluns ha presentat els resultats de l'Informe Silmar corresponent al 2011 sobre l'estat ecològic del mig marí del litoral català i balear, que la crisi econòmica repercuteixi també en la conservació del medi ambient.

    De fet, l'informe de les 19 estacions de control que compte la fundació assenyala que s'ha apreciat un lleuger descens de la qualitat del fons marí en els punts estudiats, en part a causa d'una reducció de la dotació econòmica de les administracions als programes de conservació.

    Tot i això, tan sols l'estació ubicada al Prat del Llobregat (Barcelona) repeteix suspens respecte a l'any passat, fruit de les conseqüències encara visibles de les obres d'ampliació del port de Barcelona, i la fundació ha volgut llançar un missatge d'"optimisme" davant de la posada en marxa de petites iniciatives i de l'augment de la conscienciació de la societat.

    Entre elles, han ressaltat la modificació a Begur (Girona) de l'entramat de boies del seu litoral, que a més d'allunyar-se 500 metres de la costa s'han reduït i s'han fixat al fons amb un sistema "més ecològic" i no tan perjudicial.

    Ventura ha alertat dels efectes que la crisi pot tenir en la conservació del medi natural, i ha assenyalat que els ajuntaments destinen menys de l'1% del seu pressupost a invertir en aquest concepte, que en la majoria dels casos descuida l'aspecte marí.

    El director ha considerat que per frenar la regressió actual del litoral caldria que el 20% estigués protegit --molt lluny del 2% actual--, i que en un període de cinc anys les 69 àrees marines protegides de la Mediterrània es dupliquessin, especialment a països del nord d'Àfrica.

    Per aquesta raó, ha fet una crida a les administracions perquè posin en valor el "capital natural" de les seves costes, ja que a més de poder compensar amb praderies de posidònia les emissions de CO2, per exemple, està demostrat que és 500 vegades més barat conservar que recuperar més tard.

    PROJECTE SILMAR

    La coordinadora del projecte Silmar, Evelyn Segura, ha explicat que al llarg de 2011 s'han mantingut les 19 estacions de mesura --17 a Catalunya i dos a Balears--, si bé es treballa a ampliar-les al llarg d'aquest any amb nous punts a Múrcia, Balears, Andalusia i Galícia, en línia amb l'objectiu que el 2016 siguin unes 50 a tot Espanya.

    Segura ha fet una crida a "canviar la forma de pensar de manera radical", ja que el model de creixement econòmic actual s'ha demostrat no només perjudicial per a l'economia sinó també per al medi natural.

    Entre les amenaces, ha destacat la contaminació, el canvi climàtic, la presència d'espècies invasores o la sobreexplotació pesquera, així com el fondeig d'embarcacions recreatives que amb les seves àncores destrueixen el fons marí.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies