Europa press

Logo ep

    Víctor Alexandre explica la història de Catalunya als nens al TNC

    14:5124.02.2012

    BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

    L'escriptor Víctor Alexandre, autor de llibres com 'Jo no sóc espanyol' i 'Nosaltres, els catalans', serà l'encarregat d'explicar la història de Catalunya als nens a l'espectacle familiar 'Trifulkes de la Katalana Tribu', que es pot veure des d'aquest dijous al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

    Alexandre, autor del text, ha explicat aquest divendres que l'espectacle, en forma de musical, pretén cobrir una llacuna, la del desconeixement del propi passat: "Si pateixes amnèsia estàs totalment perdut".

    La posada en escena, de Ziztània Teatre i Pere Planella, explica la història a través d'Nguéa, una catalana d'origen africà que ha d'estudiar la història de Catalunya per un examen, i que, per preparar-se'l de manera més divertida, s'emporta la seva àvia, que acaba d'arribar de Guinea Equatorial, al TNC.

    Però l'àvia, que ha arribat a Barcelona perquè l'operin de la vista, no entén res de català, així que Nguéa haurà d'espavilar-se per fer-li entendre els avatars de Catalunya.

    Per l'obra desfilen personatges com l'abat Oliba, Guifré el Pilós, Jaume I, Roger de Flor, els Reis Catòlics, Ramon Berenguer II i Lluís Companys, entre molts altres, i es tracten episodis que van des de l'expansió pel Mediterrani fins a la guerra de Successió del 1714.

    Tot això es fa en una mica més d'una hora, amb un to desenfadat i a través de cançons, però el fet més cridaner és que les encarregades de donar vida a tots aquests personatges --la majoria masculins-- són joves actrius.

    Alexandre i Planella van prendre aquesta decisió perquè la història ja és bastant "androcèntrica", i perquè proposava als nens espectadors un joc en el qual entren ràpidament, han comentat.

    La música, de Toni Xuclà, inclou entre d'altres coses una versió de l'himne de 'Els Segadors' en clau rock, números de hip-hop i una mena de cançó central en la qual es glossen les bondats de totes les icones de la cultura catalana: des dels trabucaires als calçots passant per la barretina i el pa amb tomàquet.

    Alexandre ha remarcat que l'obra "no és triomfalista" i que sobretot pretén apujar l'autoestima dels catalans i que pugui tenir un ús didàctic.

    De fet, aquest musical, que es veurà a la Sala Gran del teatre fins al 18 de març, es nodrirà bàsicament de funcions escolars, tot i que la funció dels diumenges està pensada per al públic familiar i tindrà l'al·licient que hi haurà quatre músics que tocaran en directe.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies