Europa press

Logo ep

    La CE exigeix a Espanya que controli el sou dels directius bancaris

    13:5119.05.2011

    BRUSSEL·LES, 19 (EUROPA PRESS)

    La Comissió Europea ha llançat un ultimàtum a Espanya perquè apliqui la norma comunitària l'objectiu de la qual és reforçar el capital dels bancs i millorar la política de remuneració dels directius bancaris.

    El termini per incorporar aquesta directiva a la legislació nacional expirava l'1 de gener de 2011, però Espanya no ha aplicat encara cap de les seves disposicions.

    L'ultimàtum de Brussel·les adopta la forma d'un dictamen motivat, segona fase d'un procediment d'infracció. Si en el termini de dos mesos les autoritats espanyoles no corregeixen la situació, l'executiu comunitari podria portar el cas davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg (TJUE).

    La directiva en qüestió té per objecte garantir la solvència financera dels bancs i societats d'inversió, així com "tallar l'excessiva i imprudent assumpció de riscos en el sector bancari afavorida per unes remuneracions mal concebudes que han provocat la fallida de diferents entitats i portat problemes a la societat en el seu conjunt", segons ha destacat la Comissió.

    "L'actual crisi financera prova fins a quin punt és important abordar aquests dos aspectes per als ciutadans, les empreses i la societat en conjunt. Si unes normes comunes no s'observen en el mateix grau a tota la UE, això podria donar lloc a llacunes que podrien ser explotades", ha criticat l'executiu comunitari en un comunicat.

    A més de a Espanya, l'ultimàtum afecta també Eslovènia, Grècia, Itàlia, Polònia i Portugal. La Comissió també a Bèlgica, Eslovàquia, Luxemburg i Suècia que donin compliment a les parts de la directiva que encara no han aplicat.

    En matèria d'incentius salarials perversos, la directiva exigeix als bancs i societats d'inversió que apliquin polítiques de remuneració solvents que no estimulin o premiïn les assumpcions de riscos excessives. Els supervisors bancaris tenen la facultat de sancionar els bancs les polítiques de remuneració dels quals no s'ajustin als nous requisits. Tot i això, la directiva no introdueix límits salarials o en les primes.

    La norma imposa a més uns requisits de capital més alts per a les retitulitzacions per assegurar-se que els bancs tenen en compte correctament els riscos d'invertir en aquests complexos productes financers i endureix els requisits de divulgació.

    La directiva modifica la manera que el banc avalua els riscos associats a les seves carteres de negociació per vetllar perquè reflecteixin plenament les possibles pèrdues derivades de les fluctuacions adverses del mercat en les condicions de tensió del tipus que s'ha viscut fa poc.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies