Europa press

Logo ep

    Resum.- El Govern rebaixarà l'IRPF per a les rendes més altes i estudia suprimir Donacions

    21:2417.04.2011

    BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

    El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha avançat que el Govern rebaixarà durant aquesta legislatura el recàrrec sobre l'IRPF autonòmic per a les rendes més altes que ha aprovat el tripartit.

    La mesura beneficiarà als contribuents que percebin més de 120.000 euros anuals, unes 50.000 persones, sobretot directius, professionals i empresaris.

    En una entrevista a Europa Press, Mas-Colell ha explicat que la mobilitat geogràfica pot provocar que part d'aquest col·lectiu estableixi el seu domicili fiscal en altres autonomies, com Madrid, on la tributació per IRPF és més baixa.

    "És de sentit comú si tenim en compte que la distància en tren de Barcelona a Madrid són dues hores i mitja i que els directius poden estar vivint la meitat de la setmana a Barcelona i l'altra a Madrid", ha assegurat, després de constatar que les diferències fiscals tenen aquest efecte i que és possible contrarestar-ho.

    El tripartit, a instàncies d'ICV, ha aprovat a mitjans de l'any passat augmentar dos punts el tram autonòmic de l'IRPF als contribuents amb rendes superiors als 120.000 euros, passant a tributar del 21,5% al 23,5%.

    Amb caràcter progressiu, el Govern també va decidir incrementar quatre punts addicionals l'Impost sobre la Renda als qui percebin ingressos superiors a 175.000 euros anuals, gravant-los del 21,5% al 25,5%.

    La mesura, que va causar controvèrsia amb els altres socis de govern --PSC i ERC-- es va prendre amb l'objectiu de recaptar més, en una quantitat que es va xifrar en 150 milions d'euros anuals.

    D'altra banda, Mas-Colell ha avançat que el Govern no descarta també al llarg de la legislatura la supressió de l'impost de Donacions, després que hi hagi promogut la supressió del de Successions per als parents de primer i segon grau.

    Alhora, ha rebutjat de pla una pujada d'impostos a Catalunya, en línia amb alló expressat per CiU al llarg de la passada campanya electoral.

    SUPORT EMPRESARIAL

    L'anunci ha comptat amb el suport de l'Associació Espanyola de Directius (AED), que creu que la mesura evitarà la fuga de professionals i directius de Catalunya.

    En declaracions a Europa Press, el president de la comissió jurídic-fiscal de l'AED, Albert Collado, ha celebrat que s'avanci cap a un tracte fiscal "competitiu i semblant al d'altres llocs d'Espanya".

    "Si no, empreses multinacionals i d'aquí s'estan plantejant anar-se'n a Madrid, el que significa llocs de treball", ha afirmat, referint-se al diferencial de quatre punts a l'impost de la renda entre Catalunya i aquesta comunitat.

    En aquest sentit, ha destacat la importància de la igualtat fiscal, ja que "tot i que els directius són un col·lectiu petit, arrosseguen moltes decisions i creen ocupació".

    REBUIG POLÍTIC

    Els secretaris generals d'ERC i ICV, Joan Ridao i Joan Herrera, s'han mostrat contraris a la proposta, que veuen incoherent amb la política de retallades pressupostàries empreses per CiU.

    Ridao ha qualificat l'anunci de "paradoxa" i ha assegurat que "CiU no busca una distribució equitativa dels sacrificis davant de la crisi", perquè, segons la seva opinió, retalla serveis públics bàsics i baixa impostos als rics.

    "Ara ja sabem en què consisteix un govern 'business friendly', en baixar els impostos als directius de les empreses", ha afegit.

    Per la seva banda, Herrera ha titllat l'executiu de Mas de "molt descarat" per aplicar retallades en sanitat i ensenyament i alhora baixar impostos.

    "Aquest és un govern que té diners per eliminar l'impost de successions per a 500 famílies i per baixar-lo a qui guanya més de 120.000 euros a l'any", ha criticat.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies