Europa press

Logo ep

    Zapatero subratlla la seguretat de les nuclears espanyoles però no descarta noves "exigències"

    11:4216.03.2011

    MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

    El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha subratllat aquest dimecres que les centrals nuclears espanyoles estan sotmeses ara a "rigorosos exàmens" de les seves condicions de seguretat, del seu estat i de la qualitat del seu funcionament, però ha avançat que no descarta fer alguna "exigència més" a alguna "davant d'hipotètics riscos" si així ho aconsellen els nous exàmens.

    "El que farem ara és assegurar-nos més", ha dit Zapatero en declaracions al Congrés després que el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, hagi anunciat que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) revisarà un altre cop els sistemes de seguretat de les centrals espanyoles.

    "Japó ha de servir com a experiència, hem d'extreure'n conclusions, però conclusions mesures, conclusions científicament avalades, i això és el que ha de sostenir les decisions polítiques sobre aquesta qüestió", ha manifestat.

    Zapatero ha precisat que els nous "informes complementaris" encarregats al CSN són els que ha recomanat la Comissió Europea i se centraran en les "ubicacions" de les centrals nuclears i en el risc de terratrèmols, inundacions o altres catàstrofes naturals i el seu possible impacte en les centrals.

    "Tots sabem quines són les condicions geogràfiques i naturals del nostre país", ha assenyalat per subratllar que, tot i que s'han de fer aquests informes, "hi ha motius per mantenir la tranquil·litat".

    "La iniciativa --ha precisat-- busca fonamentalment reforçar la convicció de la seguretat, les condicions de la seguretat amb informes encara molt més exigents".

    Això sí, no ha pogut precisar quant temps portarà l'elaboració dels nous exàmens perquè, segons ha explicat, abans de sotmetre a les centrals espanyoles a "proves hipotètiques de situacions molt difícils", els experts consideren "fonamental" tenir "un bon relat de com s'han produït els fets al Japó".

    Les raons del "col·lapse" de la central de Fukushima i per què no van funcionar ni es van poder "restaurar" els sistemes alternatius de refrigeració --que va ser "la clau de la crisi"-- són els fets que els científics necessiten conèixer, segons ha detallat Zapatero.

    És més, ha apuntat que "segurament" la capacitat de les centrals nuclears per reaccionar davant d'una falta de subministrament elèctric i generar mecanismes propis per refredar els seus reactors és "la gran qüestió sobre la qual treballa la comunitat científica nuclear".

    LA PRIORITAT ÉS EL JAPÓ

    Tot i això, el cap de l'Executiu ha remarcat que la prioritat ara no és tant treure'n conclusions o veure com pot afectar a Espanya l'alerta nuclear, sinó "ajudar el Japó" i el seu poble que està "patint".

    Zapatero ha reconegut tenir una "preocupació seriosa" per la situació en aquest país i ha posat en valor el comportament cívic dels japonesos --"posa de manifest la consciència de poble i l'altura de compromís"-- i també la tasca dels mitjans de comunicació que estan informant.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies