Europa press

Logo ep

    El Cercle de Cultura demana l'excepció cultural i critica la "reducció sobre la reducció"

    16:4710.03.2011

    BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

    El Cercle de Cultura ha fet públic aquest dijous un manifest en el qual es mostra a favor de l'excepció cultural, argumentant que els recursos públics en aquesta partida no poden estar condicionats per la conjuntura econòmica i que la xifra, en tot cas, "no alteraria de manera significativa el pressupost global de la Generalitat".

    El president de l'entitat, Pere Vicens, ha presidit l'acte de presentació del document juntament amb el vicepresident segon, Xavier Bru de Sala; el secretari, Daniel Martínez; i els vocals Xavier Marcé i Ezequiel Baró, que qualifiquen els ajustos pressupostaris anunciats per la Conselleria de Cultura com una "reducció sobre la reducció".

    El manifest alerta que qualsevol reducció es fa sobre un sector "majoritàriament deficitari", i a més de l'excepció cultural reclama més eficiència en la gestió i un nou marc jurídic i econòmic.

    "La cultura no es pot plantejar igual com ho feien els nostres avis noucentistes", ha recordat Marcé, que també ha suggerit l'aprovació d'una llei de finançament privat de la cultura a escala catalana, més enllà de la llei de Mecenatge.

    El manifest també recull que Catalunya no disposa de "cap instrument propi" per millorar la gestió de la propietat intel·lectual i que té un diferencial negatiu entre la generació de drets i el que es retorna a Catalunya.

    A més, exigeix de manera urgent generalitzar una prima fiscal que faciliti l'increment del capital social de les empreses culturals i que mentre aquesta prima no sigui efectiva, es disposi d'un equivalent transitori.

    Bru de Sala no ha amagat el caràcter "reivindicatiu" del document, però ha remarcat que la funció del Cercle de Cultura és prescriptora i pedagògica.

    En aquest sentit, Vicens ha aclarit que el manifest no suposa una adhesió a la manifestació contra la retallada en cultura que el sector ha convocat per a dilluns que ve, perquè és una cosa que "s'escapa" dels estatuts fundacionals de l'entitat.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies