Europa press

Logo ep

    La demanda de les famílies d'ensenyament en valencià és del 61,2% mentre que l'oferta baixa al 33%, segons Escola

    16:4417.06.2010

    VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)

    La demanda de les famílies perquè els seus fills reben ensenyament en valencià és del 61,2% mentre que l'oferta en les escoles baixa al 33%, segons es desprén del 'Informe de Matriculació als escoles per al curs 2010-2011' que Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua ha fet públic hui davant de la Conselleria d'Educació.

    L'estudi posa en relleu, segons l'entitat, que "els són sabedors que l'ensenyament en valencià és l'única que garantix el domini del valencià i del castellà i facilita l'aprenentatge de l'anglés". Per esta raó, "allà on poden elegir, matriculen en major mesura els seus fills en programes d'ensenyament en valencià (PEV/PIL) perquè són l'única garantia de plurilingüisme".

    Escola Valenciana ha lliurat l'informe per registre d'entrada de la Conselleria d'Educació perquè arribe al seu titular, Alejandro Font de Mora, al costat d'una petició d'entrevista per a abordar les "estratègies de marginació del valencià que està portant a terme el màxim responsable d'educació, com la paralització de l'obertura de noves línies d'ensenyament en valencià per al curs que ve; l'esborrany del decret que prohibirà incorporar progressivament el valencià en els centres d'ensenyament monolingüe, o les retallades pressupostàries a la promoció de la llengua".

    Per a elaborar l'informe s'ha sondejat a 230 escoles de 47 municipis de tota la Comunitat, la majoria de poblacions de més de 40.000 habitants, però també s'han inclòs els municipis que abraça l'àrea metropolitana de la ciutat de València.

    De l'estudi s'extreu que els pares elegixen en primera opció ensenyament en valencià, "lògicament sempre que la Conselleria oferisca esta possibilitat". Per a Escola, la xifra total és molt significativa, ja el 61,2% de les famílies que matriculen els fills de 3 anys per al curs 2010-2011 volen que estudien en valencià. Actualment dels 448.295 alumnes d'Infantil i Primària, 148.403 poden estudiar en valencià.

    Tot i això, si la Conselleria d'Educació tinguera en compte l'opció lingüística seleccionada pels pares caldria augmentar al doble l'oferta de places en Programes d'Ensenyament en Valencià i 125.953 alumnes més que els actuals podrien estudiar en la llengua vernacla el curs que ve. La xifra d'alumnat en valencià en les escoles podria ascendir a 274.357 alumnes per al curs 2010-2011, segons els càlculs de l'entitat cívica.

    DRET D'ELECCIÓ "VULNERAT"

    Per al president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, "el Govern valencià està vulnerant de manera molt greu el dret dels pares i les mares a elegir quina opció lingüística d'ensenyament volen per als seus fills, ja que d'estes xifres s'extreu que automàticament a 3 de cada 10 famílies que demanen ensenyament en valencià se'ls denega una elecció tan democràtica i fonamental".

    D'altra banda, el col·lectiu ha destacat que des que va començar la quarta edició de la campanya 'Obri els ports als llengues. Matricula en Futur, Matricula en Valencià', s'han rebut centenars de consultes de pares a l'Oficina de Drets Lingüístics pel fet que durant el període de matriculació o no s'oferia ensenyament en valencià als centres o perquè veien que la demanda superava en molt l'oferta. Ara l'Oficina està tramitant recursos i queixes d'estes famílies dirigits a la Conselleria d'Educació, han avançat. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies