Europa press

Logo ep

    Més de 100 persones estan en llista d'espera per canviar-se de sexe al Clínic de Barcelona

    17:5813.01.2010

    BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

    La Unitat d'Identitat de Gènere de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'única instal·lació pública a Catalunya que realitza operacions de canvi de sexe, presenta una llista d'espera de més de 100 persones per ser intervingudes quirúrgicament, ha explicat en declaracions a Europa Press la seva coordinadora, Esther Gómez.

    L'esmentada xifra és en realitat el doble, ja que la llista d'espera té en compte només els pacients que compleixen amb els requisits per ser operats --entre els quals hi ha portar més d'un any seguint un tractament hormonal-- i actualment ja estan en condicions de passar per quiròfan.

    Gómez ha detallat que les operacions que preveuen efectuar durant aquest any cobriran la demanda únicament dels que van acudir a aquesta Unitat abans del 2007, pel que ha assenyalat que "convindria augmentar el nombre de cirurgies" que es desenvolupa en aquest servei sanitari públic.

    30 OPERACIONS EL PRIMER ANY

    La Unitat d'Identitat de Gènere del Clínic practica des del mes de desembre del 2008 intervencions de canvi de sexe sufragades per la sanitat pública. En aquest any a les seves instal·lacions s'han practicat 19 vaginoplasties --construcció d'una vagina en un home--, nou mastectomies --supressió dels pits-- i dues faloplasties --reconstrucció del penis--.

    El Clínic preveia en el moment de l'obertura d'aquest servei la realització d'entre 15 i 20 operacions, xifra que es va quedar curta davant de les 30 operacions desenvolupades, a les quals cal sumar les 55 que s'han produït en les mateixes instal·lacions però sufragades per la sanitat privada.

    La llista d'espera detallada inclou la petició de 100 vaginoplasties, 30 mastectomies i 16 faloplasties --aquestes dues operacions poden correspondre a la mateixa persona--, ja que la petició per utilitzar aquest servei presenta una taxa superior en el cas dels homes que volen ser dones.

    En els deu anys d'història d'aquesta Unitat, 550 persones han passat per les seves instal·lacions, ha relatat Gómez, dels quals només el 10% no va complir els criteris diagnòstics per prosseguir amb el tractament de canvi de sexe --en realitat no eren transsexuals--, i per tant el 90% restant seria susceptible d'operar-se.

    De les 55 persones operades l'últim any per la sanitat privada, 10 eren de Catalunya, 37 d'altres comunitats autònomes, sis d'Itàlia i dues de França.

    A mitjan desembre el Clínic va acollir la primera operació de canvi de sexe en un menor, tot i que l'hospital públic només va cedir les instal·lacions a una institució privada.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies