Europa press

Logo ep

    El Silbo gomero, el Tribunal de les Aigües i el Consejo de Hombres Buenos, Patrimonis de la Humanitat

    17:4230.09.2009

    MADRID, 30 (EUROPA PRESS)

    El Silbo gomero, el Tribunal de les Aigües de València i el Consejo de Hombres Buenos de Múrcia han engrandit la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El Comité Intergovernamental de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), ha estat l'encarregat de seleccionar-les entre 111 candidatures presentades. Amb estes, ja són quatre les declaracions amb la qual compte Espanya en l'esmentada llista.

    L'òrgan subsidiari, format per sis dels 24 membres del Comité, ha destacat, entre totes elles, "l'excel·lent treball" fet per Espanya a la presentació de les seues propostes, especialment en la referent al Tribunal de les Aigües i al Consejo de Hombres Buenos, que es van presentar com una sola. En la seua especial menció, només s'ha destacat una candidatura més, la del bàtik d'Indonèsia.

    El Tribunal de les Aigües i el Consejo de Hombres Buenos han estat elegides per ser "testimoni únic d'una tradició cultural viva: la de la justícia i el govern democràtic i autogestionari de les aigües per part dels pagesos andalusins a l'àmbit dels horts que envoltaven les grans ciutats de la façana mediterrània de la Península Ibèrica".

    Alhora, el Comité ha acordat també la inclusió a la llista del Silbo gomero, un llenguatge xiulat que es conserva des de l'època prehispànica, "gràcies al fet que s'impartix en l'educació tant primària com Secundària de l'Illa de la Gomera", tal com ha assenyalat el comité en la declaració que a més assenyala el xiulo com un mitjà de comunicació "gairebé únic en el món, que ha subsistit gràcies a la seua utilitat en un entorn que obligava a cobrir llargues distàncies per a qualsevol activitat".

    TANGO, CAL·LIGRAFIA XINESA I CARNAVAL

    La llista representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat substituïx a l'antic Programa d'Obres Mestres de Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO, pel que Espanya va aconseguir declarar el Misteri d'Elx i la festa de Patum de Berga com Obres Mestres, i que van passar automàticament a engrandir la Llista Representativa.

    A més de les candidatures espanyoles s'han inclòs a la llista el tango, presentat per l'Argentina i Uruguai, la cal·ligrafia xinesa, el carnaval de blancs i negres de Colòmbia i la cerimònia del volador de Mèxic, entre d'altres.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies