Europa press

Logo ep

    Jutgen Núñez i De la Rosa per suborns a inspectors d'Hisenda els 90

    14:4513.09.2009

    BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

    L'Audiència de Barcelona jutjarà a partir de dimarts el constructor Josep Lluís Núñez i el financer Javier de la Rosa per l'anomenat 'cas Hisenda', una suposada trama de corrupció descoberta a finals dels anys 90 consistents en suborns d'aquests empresaris a exalts càrrecs d'Hisenda per no aixecar actes fiscals o arxivar-los.

    La Fiscalia demana vuit anys de presó per a cadascun d'aquests imputats. En total, s'asseuran a la banqueta 17 persones, entre empresaris i inspectors d'Hisenda, les penes dels quals ronden els 150 anys, i entre les quals destaquen els 16 anys de presó per a l'excap de la inspecció d'Hisenda a Catalunya Josep Maria Huguet i els 12 anys per a l'exassessor jurídic del Grup Torras-Kio, Juan José Folchi.

    La pena més important de presó sol·licitada, de 22 anys, és per a l'inspector Álvaro Pernas, mentre que podrien recaure 8 anys per al fill de l'expresident del Barça, Josep Lluís Núñez Navarro. També se seurà a la banqueta Eduardo Bueno, president del grup immobiliari Ibusa i excandidat d'Aliança Popular a la Generalitat. El cas estarà en la Secció Novena de l'Audiència fins al 15 d'abril, en sessions de matí i tarda de dilluns a dijous.

    En el seu escrit, la Fiscalia acusa els empresaris i els inspectors de grans operacions irregulars i diversos casos de presumpte suborn, consistents en el pagament de quantitats a canvi de no aixecar actes fiscals o arxivar-les.

    Segons els fiscals, els exinspectors d'Hisenda --a més d'Huguet, Álvaro Pernas, Manuel Abella i Roger Bergua-- van mantenir "corruptes contactes" amb els empresaris i no van exercir les seves funcions a causa dels avantatges patrimonials que els van oferir els empresaris.

    A més de 16 anys de presó, la Fiscalia demana per a Huguet 39 anys i quatre mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i multes que sumen 4,1 milions d'euros; per a De la Rosa sol·licita 10 anys d'inhabilitació i multes que ascendeixen a 4,1 milions; i per als Núñez, quatre anys d'inhabilitació i multes que sumen 2,6 milions.

    La Fiscalia considera que De la Rosa i Folchi van cometre suborn, prevaricació i falsedat documental, mentre que Huguet i altres inspectors els acusa d'omissió del deure de perseguir delictes i d'infidelitat en la custòdia de documents. Pel que fa a Núñez i el seu fill, estan acusats de suborn i falsedat en document oficial.

    Els fiscals, en canvi, no demanen presó per a un altre inspector, José Lucas Carrasco, sinó una multa de 102.000 euros, i arxivar la causa per a Juan Francisco Pont, Mayra Mas (dona de José Lucas) i Antoni Guinovart.

    RELAT DELS FETS

    En el seu escrit, els fiscals expliquen que De la Rosa i Folchi van decidir "guanyar-se els favors professionals" d'Huguet ingressant importants quantitats en un compte bancari que aquest tenia a Suïssa.

    Per a la Fiscalia, amb aquests pagaments, De la Rosa i Folchi pretenien que les inspeccions del Grup Torras --que l'empresari va dirigir entre el 1986 i el 1992-- fossin "ineficaços" i "només aparents" perquè no es descobrís el deute tributari real derivat de les seves diferents operacions mercantils.

    Així, a instàncies de De la Rosa i Folchi, Huguet presumptament es va disposar a paralitzar i denegar inspeccions, a mentir en les diligències i a estendre actes de conformitat que no reflectien la realitat tributària de Torras. Tot això, segons la Fiscalia, amb la col·laboració de l'inspector Abella, cap regional encarregat de les immobiliàries.

    Pel que fa a Núñez i el seu fill, la Fiscalia explica que van oferir "avantatges econòmics" als inspectors Abella i Bergua a canvi del "tort exercici de les seves potestats", ja que coneixien les responsabilitats tributàries i penals que podien derivar-se dels "artificis fiscals" utilitzats pel Grup Núñez i Navarro, que els van permetre estalviar 13,2 milions d'euros en impostos.

    Així, els Núñez presumptament van afavorir a Abella en la compra d'un pis i de tres places d'aparcament a Barcelona i van ajudar Bergua en la compravenda d'un pis i un aparcament, "a un preu molt inferior" al del mercat; tot, a canvi d'"inspeccions arreglades" i que deixessin de comunicar a les autoritats la possible comissió de delictes contra la Hisenda Pública.

    Núñez y Navarro suposadament va aconseguir que es passessin per alt "intencionadament" artificis fiscals com transmissions immobiliàries entre les empreses del grup amb finalitats purament fiscals o diferències de preus en transmissions d'entitats registrades de característiques similars.

    Pel que fa als acusats Eduardo Bueno, màxim responsable del grup immobiliari Ibusa i excandidat d'Aliança Popular a la Generalitat, i la seva mà dreta, Francisco Colomar, la Fiscalia assenyala que van dissenyar operacions financeres per "disminuir de manera fraudulenta la càrrega fiscal que haurien d'haver suportat". Per això van acudir a Folchi, que va contactar amb Huguet i Abella i presumptament els va persuadir per fer inspeccions arreglades sobre el grup.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies