Europa press

Logo ep

    (Ampl.) L'escriptor argentí Martín Kohan guanya el XXV Premi Herralde de Novel·la amb 'Ciencias morales'

    16:3405.11.2007



    BARCELONA, 5 de novembre (EUROPA PRESS)

    L'escriptor argentí Martín Kohan ha guanyat amb la novel·la 'Ciencias morales' el XXV Premi Herralde de Novel·la, dotat amb 18.000 euros i que s'ha decidit aquest migdia a Barcelona. L'obra guanyadora està ambientada en un col·legi de Buenos Aires durant la dictadura militar argentina.

    El mexicà Antonio Ortuño ha estat finalista amb la novel·la 'Recursos humanos'. El premi ha rebut 201 originals i el jurat, compost per Salvador Clotas, Juan Cueto, Esther Tusquets, Enrique Vila-Matas i l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, ha destacat la qualitat de les obres i l'àmplia presència d'escriptors llatinoamericans.

    L'editor d'Anagrama ha destacat del guanyador de l'Herralde la seva carrera "extraordinàriament madura" i ha considerat Ortuño com una de les "grans promeses" de la literatura mexicana.

    La guanyadora, 'Ciencias morales', que Kohan va presentar sota el pseudònim de Miguel Cané, està situada al col·legi Nacional de Buenos Aires -on va estudiar l'escriptor, tot i que no és una obra "autobiogràfica"- i és una novel·la d'iniciació que transcorre "en uns anys en què és difícil que comenci res".

    Martín Kohan (Buenos Aires, 1967) ha dit que sobre aquest col·legi pesa la tradició argentina i ha estat un centre en el qual la repressió durant la dictadura militar va tenir "una presència particular".

    L'autor ha explicat que pretenia captar en la novel·la com "la intolerància i el feixisme" s'introdueixen en aquells aspectes més quotidians com l'escola. És per aquesta raó que en l'obra s'entreveu una sensació de claustrofòbia i opressió.

    Com a anècdota, Martín Kohan ha explicat que el Col·legi Nacional de Buenos Aires ja disposa d'una obra literària, 'Juvenilia', de Miguel Cané, cosa que va propiciar que aquest fos el seu pseudònim.

    Per la seva banda, Antonio Ortuño (Guadalajara, 1976), que va presentar l'obra finalista amb el títol 'Volveré y conmigo el fuego' i el pseudònim Francisco Calderón, ha remarcat que 'Recursos humanos' és una obra "divertida" que tracta sobre un individu que vol ascendir a la seva feina i que per a això no dubta a utilitzar tècniques "extremes i terroristes".

    Ortuño ha dit que la seva obra és un llibre "divertit" en què, combinant "ferocitat amb humor", realitza una sàtira de la precarietat a la feina. L'escriptor ha assegurat que 'Recursos humanos' és més "una burla íntima que una denúncia social".

    Entre les obres guanyadores d'aquest premi al llarg de la seva història hi ha 'El desfile del amor', de Sergio Pitol; 'Diario de un hombre humillado', de Félix de Azúa; 'Los detectives salvajes', de Roberto Bolaño, o 'El mal de Montano', de Enrique Vila-Matas. El guanyador de la passada edició va ser Alberto Barrera Tyszka amb 'La malaltia'.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies