Europa press

Logo ep

    La Fura dels Baus porta al Liceu 'Diari d'un desaparegut' i 'El castell de Barbablava'

    21:0131.10.2007



    BARCELONA, 31 d'octubre (EUROPA PRESS)

    La companyia catalana La Fura dels Baus porta al Gran Teatre del Liceu de Barcelona a partir del 2 de novembre un programa doble amb les òperes 'Diari d'un desaparegut', de Leos Janacek, i 'El castell de Barbablava', de Béla Bartók, amb direcció musical de Josep Pons i escenografia i vestuari de Jaume Plensa.

    L'obra, una coproducció del Liceu amb l'Opéra National de París, suposa una nova col·laboració entre La Fura dels Baus i el director d'orquestra Josep Pons i l'artista Jaume Plensa després d''Atlàntida'.

    El director artístic del Liceu, Joan Matabosch, ha assegurat avui que té un "sentit dramatúrgic i musical" que les dues òperes es representin juntes. A més, les dues peces es representen en el seu idioma original, 'Diari d'un desaparegut' en txec, i 'El castell de Barbablava', en hongarès.

    'Diari d'un desaparegut', composta per Janacek el 1917 i sota la versió orquestrada de Gustav Kuhn, consta de 22 cançons que narren l'aventura del jove pagès Ianik i la seva atracció cap a la jove gitana Zefka. Michael König i Marisa Martins protagonitzen aquesta peça.

    Per la seva banda, 'El castell de Barbablava', una de les grans òperes del segle XX, relata l'amor de Judith per Barbablava que el fa seguir-lo fins al seu castell i demanar-li les claus de les portes que obren els seus secrets. Els cantants Willard White i Robert Bork assumeixen els rols protagonistes.

    Un dels directors artístics de La Fura dels Baus, Àlex Ollé, ha ressaltat que les dues peces tenen en el seu punt de partida "l'atracció pel desconegut" i ha explicat que es tracta de dues peces on existeix "molta contenció".

    Les dues òperes requereixen un gran esforç per part dels intèrprets, ja que la primera es compon d'una sèrie d'una vintena de cançons en què no descansen, mentre que 'El castell de Barbablava' tampoc "dóna treva" ja que és una història de passió que es va extingint.

    A l'apartat escènic, l'artista Jaume Plensa ha explicat que La Fura té la capacitat de fer que "passin coses" a l'escenari i que les seves creacions per a les òperes es caracteritzen per dotar-les dels mínims elements escènics i fer pensar l'espectador.

    En 'El castell de Barbablava', ha explicat, no existeixen referències escèniques i el mateix Liceu es converteix en el palau. Plensa ha assenyalat que les dues òperes són "peces molt orgàniques, on la música actua de pols". Àlex Ollé ha dit que les òperes comptaran amb projeccions, però ha advertit que no es tracta d'una "obra multimèdia".

    El programa doble 'Diari d'un desaparegut' i 'El castell de Barbablava' es podrà veure al Liceu el 2, 3 i 4 de novembre i el 7, 9, 11, 16, 17, 19 i 20 d'abril. El director artístic del Liceu, Joan Matabosch, ha avançat que en un futur hi haurà nous projectes amb La Fura dels Baus.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies