Europa press

Logo ep

    El Dia del Cant Valencià d'Estil ret homenatge als 'cantaors' de l'Horta Sud

    16:3005.10.2007

    VALÈNCIA, 5 d'octubre (EUROPA PRESS)

    El Dia del Cant Valencià d'Estil, que organitza la Conselleria de Cultura i Esports a través de l'Institut Valencià de la Música, se centrarà diumenge que ve en els 'cantaors' de l'Horta Sud, amb una ronda del carrer pel centre històric i un concert al teatre Talia de València, segons han informat fonts de la Generalitat en un comunicat.

    El cant d'estil és un cant melismàtic "de gran complexitat" i una de les "principals manifestacions tradicionals autòctones". Va sorgir a final del segle XIX a partir de formes senzilles del folklore musical autòcton i després va aconseguir un grau de sofisticació més gran i es va adaptar a una societat que va passar de rural a urbana.

    L'Horta Sud, un del focus "més importants" del cant d'estil, ha donat figures de la talla de Josep Cotino Simó, "el Xiquet de Xirivella" (Xirivella, 1888-1968), Josep Royo Gasull, "el Torrentí" (Torrent, 1908-Torrent, 1985), Vicenta Pérez Hernandis, "la Serrana" (Carlet, 1903-Xirivella, 1991), i Maria Jesús Enguix Martínez, "Mari" d'Aldaia (Mislata, 1945), als quals estan dedicats els actes d'enguany.

    En este homenatge participaran alguns dels "més destacats" 'cantaors' del moment, com José Estellés, "el Xiquet del Carme"; Pilar Garcia, "Pilareta"; Maria José Ruiz, "Marisé"; Josep Aparicio, "Apa"; Teresa Segarra, "Teresa de Paterna"; Miguel Monteagudo, "Micalet"; Benet Català, "Benet", i Empar Sanchis, a més de jóvens promeses com Toni Navarro, Violí, i Victòria Artés.

    Francesc Nicasio, Paco de Faura, i José Manuel Garcia, Jere, intervindran en qualitat de 'versaors', mentre que l'acompanyament musical anirà a càrrec de músics de corda i vent de Godella i de Paterna, a més dels dolçainers del grup Canya Badà d'Ondara, i el grup de música tradicional el So de Mutxamel com a convidat.

    Com en anys anteriors, el programa començarà amb un ronda "d'albaes i guitarrà", que eixirà de la porta del Palau del Marqués de Dosaigües i que tindrà parades musicals a la plaça Redona i la plaça Lope de Vega, i que conclourà a la porta del Teatre Talia. Després este teatre acollirà el concert commemoratiu, que presentarà la periodista Reyes Juan, amb textos de l'especialista Jordi Reig.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies