Europa press

Logo ep

    Espanya aplaudeix que la Comissió Balenera insti al Japó a retirar el seu programa de caça en l'Antàrtic

    19:5005.06.2007



    MADRID, 5 de juny (EUROPA PRESS)

    El Govern espanyol ha aplaudit avui la resolució de la Comissió Balenera Internacional (CBI) que urgeix al Japó a retirar el seu programa científic de caça de balenes en el santuari de l'Oceà Antàrtic i ha expressat la seva preocupació davant dels països se salten la moratòria i autoritzen la captura de cetacis amb fins comercials, emparant-se en arguments científics.

    La Secretaria General de Pesca Marítima del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha donat suport a així l'orientació de la CBI, organisme internacional per a la conservació i gestió de les balenes que la setmana passada va celebrar una reunió en Anchorage (Canadà), de la qual es van extreure conclusions "molt positives", segons Espanya.

    Els patrocinadors d'aquesta resolució sobre la caça de balenes, entre ells Espanya, van exposar la seva preocupació pel fet que a l'empara de l'article VII de la Convenció que deixa als governs expedir permisos científics, alguns països cacin balenes amb fins comercials pesi a la moratòria.

    "Amb la incorporació de nous membres des de l'any passat, el balanç entre països conservacionistes i probaleners s'ha decantat clarament a favor dels primers, entre els quals s'inclou Espanya", ha destacat en un comunicat el Departament que dirigeix Elena Espinosa.

    Aquesta circumstància ha permès que sortissin endavant totes les iniciatives recolzades per Espanya, i alhora es va disposar d'interpretació a l'espanyol durant la reunió plenària de la comissió i dels comissionats de la institució, i també d'un resum en espanyol de l'informe del comitè científic.

    L'executiu espanyol ha aplaudit també la creació d'un grup de treball sobre el futur de la CBI, i ha considerat que s'ha d'adoptar un esquema de gestió revisat i modern que incorpori les millors pràctiques de les organitzacions regionals de pesca més exigents.

    El CBI també ha aprovat una resolució, patrocinada per Espanya, sobre l'ús no letal dels cetacis, per la qual anima els estats a "treballar constructivament" per incorporar l'ús no letal dels cetacis en futures decisions i acords.

    Altres propostes adoptades per consens i recolzades per Espanya es refereixen a la celebració el 2009 d'un taller sobre els impactes del canvi climàtic en els cetacis, la introducció d'un vincle per a cada Estat membre en la web de la CBI i l'acreditació i participació de les ONG en les reunions anuals d'aquest organisme.

    Finalment, el CBI ha acceptat la iniciativa d'Espanya d'actualitzar la definició de les categories de països membres d'acord amb la seva capacitat de pagament segons les dades del Banc Mundial a 31 de desembre de l'any anterior. Si no s'ha adoptat aquesta proposta, la quota d'Espanya per al 2007-2008 s'haurà incrementat en més d'un 200%.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies