Europa press

Logo ep

    Una obra sobre els extraterrestres guanya el Premi Ciutat d'Alzira de Divulgació i queda desert el de Novel·la

    19:0810.11.2006

    ((NOTÍCIA EMBARGADA FINS A LES 2.00 HORES DE LA PRÒXIMA MATINADA))

    VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

    L'autor Fernando J. Ballesters ha resultat guanyador del XII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, inclòs en el palmarés dels Premis Ciutat d'Alzira 2006 i dotat amb 18.000 euros, per l'obra "Gramàtiques extraterrestres". A més, Joan Garcia del Mur per "Com és enganyem" ha obtingut el VIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, i Elies Barberà ha aconseguit que el Premi de Novel·la ha estat declarat desert i acumula dotació per al 2007.

    Com ja s'havia fet públic, la llista de premiats d'enguany es completa amb Roberto García, que amb "Combustió", és el guanyador del I Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca; Andreu Martín, que ha rebut el XI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per "La nit que Wendy va aprendre a volar", i Vicent Enric Belda, autor de "La llegenda de l'amulet de jade", que ha estat el guardonat amb el XI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

    La comunicació amb extraterrestres és el tema que tracta l'obra guanyadora del XII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, una categoria en què ha resultat finalista l'original "L'artista en el laboratori", de Xavier Duran.

    El XVIII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira ha estat declarat desert en esta edició i acumula la seua dotació -18.000 euros-, de manera que l'any que ve aquells que es presenten optaran a un premi excepcional de 36.000 euros. El jurat ha volgut destacar que a pesar que els originals presentats tenien una qualitat literària acceptable, "cap dels finalistes destacava de forma extraordinària sobre la resta".

    Els guanyadors de les diferents modalitats han arreplegat l'estatueta dissenyada per l'artista Manuel Boix la nit del divendres, 10 de novembre, en el tradicional sopar de lliurament dels premis. L'acte ha estat presentat per Emili Piera i Pino Díaz, amb l'acompanyament musical de l'Al Jazzira Big Band, i ha tingut una assistència rècord de prop de 900 persones, entre elles, una gran representació del món de la política, la cultura, l'educació i l'economia, que, any rere any, consoliden el prestigi dels premis literaris Ciutat d'Alzira, segons van destacar fonts d'Edicions Bromera.

    Entre altres autoritats, han assistit la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensió Figueres, el director general del Llibre, Vicente Navarro de Luján, i representants polítics com Isabel Escudero (PSPV), Glòria Marcos (EU), Enric Morera (BNV) o Agustí Cerdà (ERPV). En esta edició, s'han presentat un total de 188 originals i els guanyadors es repartiran una dotació global de 91.000 euros.

    Fernando J. Ballesters (València, 1969) ha obtingut el Premi de Divulgació Científica amb l'obra "Gramàtiques extraterrestres", que aborda, la recerca de vida intel·ligent fora del planeta Terra. Així, es tracten qüestions com la possibilitat de l'existència de vida a la resta de l'univers, de quina manera aborden els científics esta recerca o quin llenguatge de comunicació s'utilitzaria en el cas que la iniciativa tinguera èxit.

    Ballesters ha manifestat que "la divulgació científica és una tasca indispensable en el quefer dels científics" i ha agregat que "en una societat com la nostra, tan modelada pels productes de la ciència, és indispensable que esta adquirisca uns sabers que podríem denominar científics, per a enfrontar-se amb coneixement de causa, rigor i escepticisme, als desafiaments, alguns d'ells, terribles, del món actual".

    Atesa la qualitat dels originals presentats, el jurat ha decidit per unanimitat declarar finalista l'obra "L'artista en el laboratori", de Xavier Duran (Barcelona, 1959). Este autor -que ja va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General el 1995- és llicenciat en ciències químiques i doctor en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, i dirigix el programa "El Medi Ambient" en TV3.

    "L'artista en el laboratori" tracta la relació entre l'art i la ciència, que va des del descobriment de nous pigments fins a les tècniques per a conéixer més detalls de les obres pictòriques.

    Per la seua banda, el VIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 9.000 euros per la Mancomunitat, ha recaigut en "Com ens enganyem", de Joan Garcia del Muro. Este títol analitza, a partir de casos molt reals, com el genocidi de Rwanda o l'anomenada Guerra contra el terror, "la necessitat autoenganyar-nos que solem sentir els humans quan cometem errors, de manera que s'aconseguix silenciar qüestions d'enorme transcendència com estes".

    Joan Garcia del Muro (Lleida, 1961) és doctor en filosofia, i ha guanyat diferents premis d'assaig amb els seus llibres, entre els quals, este mateix guardó el 1999 amb "El pensament ferit".

    Un dels guardons que s'han estrenat enguany ha estat el I Premi de Poesia Ibn Jafadja -patrocinat amb 6.000 euros per la UNED-, que ha anat a parar a Elies Barberà per "Zoo", un poemari de gran riquesa formal que dóna quatre punts de vista diferents i complementaris sobre l'individu occidental de començaments del segle XXI.

    Elies Barberà (Xàtiva, 1970) és llicenciat en filosofia i art dramàtic, i ha publicat diverses obres tant narratives com poètiques.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies