Europa press

Logo ep

    Herman Bonnín rescata l'oblidada 'Nausica' de Joan Maragall per al Grec

    14:1826.07.2006

    BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

    El director teatral Herman Bonnín ha rescatat l'oblidada 'Nausica' del poeta català Joan Maragall, obra pòstuma de l'autor que el 2 d'agost arribarà al teatre Grec de Barcelona.

    Inspirada en 'L'Odissea' d'Homer i en un projecte dramàtic de Goethe, Joan Maragall es va llançar a la seva única producció teatral el 1908, estrenada tres anys després al teatre El Dorado de Barcelona.

    Sílvia Bel, en el paper de Nausica, i Lluís Soler, que fa d'Ulisses, al costat d'altres actors de la talla de Fermí Reixac, Carme Sansa, Pep Jové o Enric Majó protagonitzen aquest espectacle en vers, que ja es va poder veure la setmana passada al Festival de la Porta Ferrada i que dijous visitarà Tarragona.

    Bonnín ha recordat que Joan Maragall va escriure aquest text el 1908, tres anys abans de la seva mort, de manera paral·lela a 'El cant espiritual'. Encara que 'Nausica' es va estrenar el 1911, "es van fer poques representacions", així que considera que "és la primera ocasió que es presenta en condicions òptimes".

    'Nausica', que es podrà veure fins el 5 d'agost al Grec, narra la relació entre un ésser estrany, Ulisses, que arriba a una terra que li resulta desconeguda i es troba amb la força i la il·lusió de la joventut que representa Nausica i que ell ja no pot abastar. La història té com a teló de fons la Mediterrània, que uneix i separa alhora.

    Aquesta versió d'una de les tragèdies més universals del teatre català ha anat a càrrec de Jordi Coca, que avui ha assegurat que "no he afegit ni una línia" al text de Maragall, que "s'ha conservat".

    Coca s'ha limitat a reduir el text original i a "modificar l'ordre d'algunes situacions", a més de "deixar entreveure de manera subtil que la relació entre els dos protagonistes arriba a concretar-se", segons ha explicat avui el dramaturg.

    Bonnín ha situat l'obra "a l'època contemporània de Maragall", a principis del segle XX, sobre un escenari "nu" que té com a gran protagonista "la musicalitat de la paraula", ha assenyalat el director.

    Una de les actrius, Montserrat Salvador, s'encarrega d'anar situant l'espectador en els diferents llocs on es desenvolupa la peça, en la qual la il·luminació juga un paper essencial per "transportar-nos" al migdia, la nit i la matinada, ja que l'obra es desenvolupa en 24 hores.

    L'actriu Sílvia Bel ha comentat que "la cosa més destacada de l'obra és el llenguatge" ja que la història "és senzilla". Ha considerat 'Nausica' "una oda a la paraula". Per part seva, Lluís Soler ha comentat que amb el pas del temps "vas desmitificant Ulisses" quan un veu que "tots ho som una mica, tots fem un viatge".

    El director del Festival Grec, Borja Sitjà, ha assegurat avui que aquest és el seu primer clàssic català des de la seva arribada al certamen i ha lamentat que algunes institucions com el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) no hagin donat suport al projecte perquè "hauria pogut viure més".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies