Europa press

Logo ep

    El Museu Picasso de Barcelona exhibeix 88 obres realitzades per l'artista durant la seva estada en Antíbol

    15:5705.07.2006



    BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

    El Museu Picasso de Barcelona ha reunit en una exposició 88 obres que l'artista va fer durant l'estada al castell Grimaldi d'Antibes el 1946, que amb motiu de les obres de remodelació ha tancat temporalment les portes.

    La majoria de les peces exposades, que es van poder veure recentment a Màlaga, surten per primera vegada d'Antíbol, on el conservador del llavors Museu Grimaldi, Romual Dor de la Souchère, va cedir una sala a la segona planta a l'artista malagueny com a taller, que Picasso va utilitzar des de mitjans de setembre a novembre de 1946.

    'Els Picasso d'Antíbol' està organitzada pel Musée Picasso d'Antíbol, el Museu Picasso de Màlaga i el de Barcelona, sota la direcció de Jean-Lois Andral, director del centre francès, i comissariada per Maite Ocaña, actual directora del MNAC però que va impulsar la mostra en la seva etapa al capdavant del Museu Picasso de Barcelona.

    Jean-Lois Andral ha explicat avui que en aquest període l'artista torna a la naturalesa, als mites de l'antiguitat, que omplen les pintures de faunes, sàtirs i centaures, tot això sobre suports poc habituals, ja que aquesta etapa coincideix amb la finalitat de la Segona Guerra Mundial i l'escassetat de materials es feia patent.

    La mostra arrenca amb una selecció de pintures sobre paper de caps de faunes que el pintor va realitzar abans d'instal·lar-se al taller, a casa del seu impressor, on "li mancava espai", segons Andral. Els faunes també apareixen representats en plats d'argila blanca amb incisions.

    De la mateixa manera, fruits de la terra, del mar i animals són presents en unes composicions que també fan referència a les formes femenines que tant van fascinar a Picasso durant tota la seva vida.

    Així, entre les peces exposades, que tenen com a denominador comú una atmosfera mediterrània, predomina 'L'alegria de viure', 'Sàtir, faune i centaure amb trident', totes dues realitzades amb 'ripolin' sobre fibrociment, i 'La cabra', elaborada amb 'ripolí', carbonet i grafit sobre fusta de faig.

    També destaquen les escultures del 'Toro dret', 'Còndor', 'Òliba ovoide' i 'Camallarg', així com gerros que prenen forma d'animal, com 'Cabrit ajupit', en la seva majoria realitzats en l'etapa posterior a l'estada a Antíbol.

    La mostra constitueix un testimoni de la passió de l'artista pels cossos femenins, tal com reflecteix 'Nu assegut sobre fons verd' o 'Figura femenina'.

    L'exposició acull, a més de pintures i escultures, els dibuixos que l'artista va fer durant l'estada a Antíbol, dels quals Andral ha ressaltat que "no se sap on comença i on acaba el traç".

    'Els Picassos d'Antíbol' inclou una selecció de 20 fotografies de l'artista polonès Michel Smajewski, més conegut com a Michel Sima. Les imatges, procedents també de la col·lecció del Musée Picasso d'Antíbol, les va fer l'artista malagueny mentre treballava a la localitat francesa i constitueixen un document artístic i històric que mostra el context en el qual es van fer les obres.

    Després del seu pas per Barcelona, la mostra viatjarà al Palau Grassi de Venecia (en una versió més àmplia amb obres del Museu Picasso de París i col·leccionistes privats) i al Grafik Museum de la localitat alemanya de Münster, a l'espera que finalitzin les obres del Museu d'Antíbol, que segons el seu director, podrien estar llestes "el segon semestre de 2007".

    Jean-Louis Andral ha explicat que les obres mai no havien sortit d'Antíbol per la "fragilitat" dels seus materials, però aprofitant el tancament temporal del museu "les acondicionem perquè sortissin uns mesos i tornessin ràpidament".

    Per la seva banda, la comissària de l'exposició, Maite Ocaña, ha qualificat d'"aventura d'amics" l'organització de la mostra i, encara que ha admès que "li sap greu" el tancament del centre d'Antíbol "és una oportunitat perquè les seves obres es puguin veure a Barcelona".

    Respecte als candidats a dirigir el Museu Picasso, arran de la marxa d'Ocaña al MNAC, el cap de Patrimoni de l'Institut de Cultura de Barcelona, Xavier Suñol, s'ha limitat a comentar que "estem en procés de selecció" i ha confiat que "aviat es resolgui".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies