Europa press

Logo ep

    Mor Jaume Álvarez, president de l'Amical Mauthausen

    21:2012.04.2006



    BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

    El president de l'Amical de Mauthausen i d'altres camps d'Espanya, Jaume Álvarez Navarro, ha mort avui a Barcelona als 85 anys. La cerimònia de comiat es farà divendres que ve a les 12.15 hores al tanatori de les Corts, segons ha informat avui l'entitat.

    Nascut a Barcelona el 24 de març de 1921, quan va esclatar la Guerra Civil militava en el sindicat CNT i treballava com a peó d'obra. L'estiu de 1938 va deixar la feina per incorporar-se a l'Exèrcit Popular i el febrer de 1939 va creuar la frontera per Prats de Molló.

    Després de passar pels camps d'Argelers i Gurs, es va integrar en la Legió Francesa i va ser enviat amb el seu regiment a la línia Maginot. Va ser fet presoner pels alemanys el juny de 1940 i el novembre de 1941 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen i destinat al comando Steyr.

    Durant els últims mesos al camp nazi va estar greument malalt fins a l'alliberament del camp el maig de 1945. Passats els anys, mai més va voler tornar a Mauthausen, al contrari que altres deportats.

    Després de la Segona Guerra Mundial, es va instal·lar a París i posteriorment va tornar a Barcelona el 1948, on es va retrobar amb la seva parella, Encarnació Mateo. Després de diverses dificultats per la seva condició de republicà, finalment va trobar feina com a mecànic i el desembre del mateix any es va casar amb Encarnació, amb la qual va tenir dos fills, Jaume i Teresa.

    Amical Mauthausen ha definit avui Jaume Álvarez com un home senzill, clar i sincer que mai va deixar d'oferir el seu testimoni sobre el que havia estat la lluita i la deportació dels republicans, integrant-se en la clandestina Amical des del mateix any de la seva fundació, 1962, pel qual té el carnet de soci número 20 de

    l'agrupació.

    En l'última etapa de la seva vida va assumir la presidència d'Amical Mauthausen, després de la polèmica destitució d'Enric Marco per conèixer-se que havia mentit i no havia estat pres en cap camp de l'Alemanya nazi.

    Jaume Álvarez va assumir "amb entusiasme" la seva etapa com a president de l'Amical Mauthausen el 5 de juny de 2005 i va participar en nombrosos actes en defensa de la memòria històrica, a més de col·laborar en treballs d'educació i divulgació sobretot entre els joves.es.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies