Europa press

Logo ep

    L'exconseller delegat d'Adigsa assegura que no coneixia les irregularitats i que Falcó li va suggerir contractar Penín

    18:1823.02.2006



    BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

    L'exconseller delegat d'Adigsa, Josep Anton Fondevila, ha assegurat avui davant del jutge que no tenia coneixement de les irregularitats denunciades per la Fiscalia respecte al presumpte cobrament de comissions il·legals en l'adjudicació d'obres públiques durant l'anterior govern de la Generalitat. L'imputat ha afirmat, a més, que l'expresident de l'empresa pública de la Generalitat, Ferran Falcó, li va recomanar que contractés José María Penín com a intermediari de l'empresa.

    L'exconseller delegat d'Adigsa ha declarat avui com a imputat durant unes dues hores davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Barcelona, en què ha estat la segona compareixença dels vuit implicats en la causa.

    A més d'afectar Fondevila, la querella es dirigeix contra l'expresident d'Adigsa, Ferran Falcó, que ja va declarar davant del jutge dijous passat, i contra sis funcionaris més, constructors i intermediaris imputats pel presumpte cobrament de comissions il·legals en l'adjudicació d'obres de remodelació de pisos de segona mà de protecció pública entre el 2002 i el 2004.

    La Fiscalia va obrir la investigació el febrer de l'any passat, després que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, acusés implícitament CiU durant el ple del Parlament d'haver cobrat comissions del 3% de constructores a les quals va adjudicar obres durant els seus anys de govern. El passat 16 de desembre el fiscal en cap de Catalunya, José María Mena, va anunciar la interposició d'una querella que va ser admesa a tràmit el 4 de gener.

    Durant la seva compareixença davant del jutge, Fondevila només va respondre a les preguntes del seu lletrat, a les del fiscal i a les de l'acusació particular exercida per la Generalitat, segons han informat fonts judicials. L'exconseller delegat d'Adigsa no ha volgut contestar els advocats dels altres imputats, encara que és probable que aquests les presentin per escrit perquè constin en acta.

    VA SIGNAR PERQUÈ CONFIAVA A L'ÀREA TÈCNICA.

    Fondevila ha assegurat que no tenia coneixement de les irregularitats denunciades respecte a aquestes obres menors i ha manifestat que va signar les adjudicacions d'obres públiques perquè confiava en les persones que estan a càrrec de les àrees tècniques, segons han confirmat fonts judicials consultades per Europa Press.

    Segons Fondevila, va ser Falcó, excap de gabinet de Felip Puig en la Conselleria de Política Territorial i Medi Ambient i portaveu de CDC a l'Ajuntament de Badalona, qui li va suggerir la contractació de l'intermediari José María Penín, que va ser imputat per presumptament exigir una comissió del 20% a les empreses que rebien encàrrecs de rehabilitació i manteniment d'habitatges sense adjudicació.

    Tot i això, Fondevila ha justificat la contractació de Penín, parent llunyà de l'actual portaveu de CiU en el Parlament, explicant que tenia bones referències sobre ell, ja que tècnics de l'empresa li havien comentat que era un bon professional i un home amb experiència.

    Segons han explicat a Europa Press fonts judicials, l'exconseller delegat d'Adigsa també va haver de donar explicacions davant el fiscal sobre tres documents en què s'autoritzaven pagaments a Penín per uns treballs de valoració i taxació d'habitatges. Aquests documents havia de firmar-los com a proponent el cap del Departament d'Adquisicons, Xavier Sala, també imputat, mentre que Fondevila només havia d'autoritzar-los.

    Tot i això, l'exconseller delegat va signar com a proponent i va donar el vistiplau en dos d'aquests documents. Fondevila s'ha justificat davant del jutge explicant que Sala es va negar a signar per unes desavinences amb Penín i que ell es va veure obligat a fer-ho per motius d'urgència que no ha concretat.

    FONDEVILA: "NO HI HA RES REPROTXABLE EN LA MEVA GESTIÓ".

    Fondevila també ha estat preguntat pel missatge que Penín va enviar a l'exconseller Puig i que aquest va remetre posteriorment a Falcó mitjançant correu electrònic, segons consta en l'informe policial del cas. L'esmentat missatge feia referència que en algunes obres no s'havia signat cap document per a l'adjudicació, així com a problemes de cobrament dels constructors.

    L'exconseller delegat ha declarat que coneixia l'existència d'aquest document, però ha assenyalat que no li va donar importància perquè no anava adreçat a ell. Quant a la carta que Penín va escriure a Fondevila sobre el pagament de les obres als constructors, l'imputat ha explicat que la va llegir i se li va antregar a Jordi Huguet, director de l'Àrea Tècnica d'Adigsa i també encausat, perquè no estava al corrent del tema.

    En aquest sentit, cal recordar que membres de CDC van mantenir una reunió amb el constructor i imputat José Antonio Salguero abans que aquest denunciés les suposades irregularitats en què l'empresari va denunciar que tenia obres emparaulades amb Adigsa que no cobrava.

    Després de la seva declaració, que també va fer-se a la sala de vistes de la Secció Vintena de l'Audiència de Barcelona, Fondevila s'ha limitat a dir que espera que "tot s'aclareixi aviat". "Confio que després de les explicacions que he donat es demostri que no hi ha res reprotxable en la meva gestió", ha afegit.

    DECLARACIÓ DE TOTS ELS IMPUTATS FINS AL MAIG.

    La de Josep Anton Fondevila ha estat la segona declaració davant del jutge dels imputats pel cobrament de comissions, ja que dijous passat va comparèixer l'expresident d'Adigsa. Ferran Falcó, com Fondevila, va negar que conegués les irregularitats denunciades. Segons ha dit, com a president, no coneixia al detall les operacions de compra i les adjudicacions de les obres.

    Falcó ha negat també que l'actual portaveu parlamentari de CiU pressionés o suggerís la contractació de Josep Maria Penín i s'ha mostrat "absolutament tranquil" davant les imputacions, convençut que "tot acabarà molt bé".

    A més de l'expresident i de l'exconseller delegat d'Adigsa, han estat imputades sis persones més. José María Penín, militant convergent, figura en la causa en qualitat d'intermediari i prestarà declaració l'11 de maig. La Fiscalia es dirigeix, a més, contra el director de l'Àrea Tècnica d'Adigsa, Jordi Huguet, que serà l'últim a declarar, el 18 de maig, i contra el cap del Departament d'Adquisicions, Xavier Sala, que compareixerà el 27 d'abril.

    També consten en la causa Jorge Honrubia, cunyat de Penín i creador d'una societat per facturar Adigsa, qui declararà el 30 de març, i els constructors Ángel Egido i José Antonio Salguero, que compareixeran el 6 d'abril i el 23 de març, respectivament.

    El jutge els ha citat a declarar com a imputats pels presumptes delictes de malversació de cabals públics, frau, tràfic d'influències, prevaricació i falsedat en document oficial i mercantil. El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 també ha citat diverses persones en qualitat de testimonis.

    VINT EXPEDIENTS FRAUDULENTS.

    El fiscal en cap ha explicat en el seu moment que existeixen uns 20 expedients fraudulents i que les quantitats estafades a l'erari públic oscil·len entre els 3.000 i els 6.000 euros per projecte.

    Mena ha assegurat que les dades "copioses" de les quals disposa la Fiscalia indiquen que primer s'atorgava la realització de l'obres i després redactava l'expedient de diferents maneres, "cadascuna d'aquestes generadora d'alguna arbitrarietat i/o falsedat". "De manera que estem parlant de la concepció, generalment a posteriori,

    d'informes falsos", ha assegurat.

    Segons Mena, l'abundant documentació de la qual disposa la Fiscalia prové de les institucions que en l'actualitat tenen la responsabilitat política sobre Adigsa, actualment en mans d'ICV-EA, i les empreses relacionades amb ella. "Els responsables d'aquestes institucions han aportat tota la informació que disposen", ha explicat.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies