Europa press

Logo ep

    (Ampliació)Un jutjat suspén cautelarment l'enderroc de 4 edificis del barri del Cabanyal de València fora de la zona BIC

    15:4415.12.2005

    Salvem el Cabanyal diu que la interlocutòria paralitza estes actuacions "perquè pretenen degradar" i demana un nou PEPRI amb participació ciutadana

    VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

    El jutjat contenciós administratiu número 2 de València ha ordenat en una interlocutòria la suspensió cautelar del derrocament de quatre edificis del barri del Cabanyal de la ciutat ubicats fora de la zona declarada Bé d'Interés Cultural (BIC), segons ha donat a conéixer hui la Plataforma Salvem el Cabanyal en una roda de premsa en què han participat membres del col·lectiu veïnal i dels grups municipals del PSPV i EU-Entesa.

    Des de Salvem, han subratllat la "importància" d'esta resolució, ja que per primera vegada es paralitza el derrocament d'immobles situats fora de l'àrea BIC, en este cas integrats en l'anomenat Bulevard Sant Pere, per la qual cosa se "desmunta la tesi de l'Ajuntament de València que no tindria cap impediment per a realitzar derrocaments fora d'eixa zona", ha explicat José Luis Ramos, portaveu del col·lectiu veïnal.

    En concret, les llicències de derrocament paralitzades corresponen a tres immobles situats als números 95, 101 i 21 del carrer de Sant Pere i un edifici siti en el carrer Francesc Eiximenis 32. Este últim és un magatzem que, "a pesar que Salvem el Cabanyal va recórrer contra el seu derrocament el 5 d'octubre, l'endemà l'ajuntament va intentar iniciar les obres de demolició", ha assegurat Ramos, que ha agregat que finalment no es va completar esta actuació "perquè vam avisar del recurs". En este punt, s'ha preguntat si "Rita Barberà, Alfonso Grau o algú de l'ajuntament pensa responsabilitzar-se políticament o econòmicament si decidim demanar que es reconstruïsca" este edifici.

    La interlocutòria, contra la qual es pot interposar un recurs d'apel·lació, respon al recurs presentat per Salvem el Cabanyal el 5 d'octubre passat en què se sol·licitava la suspensió d'estes llicències de derrocament. Ramos ha explicat que l'associació va argumentar que amb l'enderroc d'edificis fora de la zona BIC, el consistori "està fent un abús del dret i actuant de mala fe, ja que no ho fa amb ànim de beneficiar-se sinó de perjudicar tercers", ha afirmat Ramos.

    En esta línia, ha manifestat que "l'ajuntament derroca, no per a construir el futur projecte del PEPRI del Cabanyal, ja que no el té aprovat perquè està pendent de resolució del Tribunal Suprem, sinó que ho fa per a crear solars i degradar l'entorn". Per això, ha avançat la intenció de la Plataforma d'"actuar de la mateixa manera cada vegada que es concedisca una llicència de derrocament que considerem perjudicial, ja que creiem que amb esta interlocutòria el jutjat queda lligat".

    La interlocutòria del jutjat contenciós administratiu número 2 es remet a una anterior resolució amb data del 24 de juny del 2005, que assenyala que "tot i no ser ferma la sentència per la qual podria considerar-se vigent i operatiu el PEPRI, no pot apreciar-se que la no execució dels derrocaments perjudique l'interés general, innat en l'execució del Plans Urbanístic, que justifique el derrocament dels edificis".

    "Ans al contrari -prosseguix- mentre no es produïsca una modificació de la situació jurídica actual, configurada per d'una part la vigència de la suspensió parcial acordada pel TSJCV i en conseqüència la no aplicabilitat del PEPRI, per a l'execució del qual van ser concedides les llicències de derrocament l'execució de les quals se suspén, l'interés general es voria pertorbat si estos enderrocs s'executaren".

    "AMENACES I PRESSIONS"

    José Luis Ramos ha insistit en el fet que la corporació local "utilitza estos derrocaments perquè aquells ciutadans que contínuament reben la visita d'Aumsa amenaçant-los d'expropiar-los se senten més pressionats i vegen més motius per a desaparéixer com més prompte millor del barri". Ha agregat que "el jutjat ha entés que els derrocaments no són ajustats a dret perquè es fan per a enterbolir i degradar el barri i no per a executar".

    El representant de Salvem ha demanat que "ningú entenga que nosaltres estem contra tots els derrocaments que s'efectuen al barri", ja que "si es derroca una casa en estat de ruïna per a substituir-la i millorar-la nosaltres ho aplaudirem". No obstant, "quan es derroca per a crear solar i que això actue com un element de degradació del barri i de coacció als veïns és quan ens oposarem".

    Ramos ha enviat a més un "missatge" a la societat Cabanyal 2010, a qui ha recomanat que en "la seua primera reunió formal anote com un punt de l'ordre del dia que si no pot comprar edificis per a derrocar-los i convertir-los en solar que s'afanye a comprar amb els diners que tinga edificis que permeten fer equipaments que ja poden executar i construir".

    NOU PROJECTE

    Per la seua banda, una altra representant de Salvem el Cabanyal, Tina Díaz, ha llegit un manifest de l'entitat en què insta el grup popular de l'Ajuntament de València a "retirar el PEPRI del Cabanyal i començar l'estudi i la redacció d'un nou projecte de rehabilitació integral amb la participació ciutadana". A més, sol·licita als grups municipals del PSPV i EU-Entesa a presentar mocions al ple de l'ajuntament en este sentit.

    En el text s'assegura que "el Cabanyal-Canyamelar, igual que altres barris de la ciutat amb què ens solidaritzem, continua patint una forma de governar des del PP que es fonamenta en la mentida i els interessos especulatius".

    La plataforma lamenta "els diners i el treball dels ciutadans desviats a actuacions mafioses d'Aumsa al Cabanyal, que continua intentant acovardir i extorquir els propietaris", i acusa l'equip de govern municipal d'"utilitzar la mentida com a estratègia política amb l'únic fi que el Cabanyal es degrade i es trenque i debilitar la resistència dels veïns. "Però en açò també s'equivoquen perquè continuem tan ferms com fa huit anys", advertix el col·lectiu.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies