Europa press

Logo ep

    El jutjat amplia la suspensió cautelar dels enderrocs del Cabanyal a 6 edificis més de l'entorn BIC

    17:2831.05.2005

    Salvem el Cabanyal diu que la sentència del TSJ no és ferma en acceptar el Suprem la seua queixa i proposa negociar la rehabilitació del barri

    VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)

    El jutjat contenciós administratiu número 2 de València ha decidit a través d'una providència emesa ahir, ampliar la suspensió cautelar dels enderrocaments d'altres 6 habitatges del Cabanyal previstos dins de l'execució del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) d'este barri de la ciutat, que contempla la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar a través d'esta zona.

    Representants de la plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar, que han presentat hui en roda de premsa, juntament amb el portaveu municipal del PSPV, Rafael Rubio, i l'edil d'EU Victòria González, este document, han destacat que la sentència del TSJ de la Comunitat Valenciana que autoritzava el pla del Cabanyal no és ferma després que el Tribunal Suprem haja acceptat el seu recurs de queixa en contra i que així s'obri procés per al de cassació. Han considerat també convenient negociar la rehabilitació del barri amb els veïns i els partits polítics amb representació municipal.

    Amb la providència dictada ara pel jutjat 2 contenciós administratiu, s'amplia a altres immobles la suspensió cautelar dictada per esta mateixa instància el 6 de maig passat respecte a la llicència d'enderrocament de l'habitatge ubicat al número 181 del carrer del Progrés de València.

    Els edificis amb un enderrocament que s'ha suspés cautelarment ara, són els situats al número 201 del carrer Progrés, números 165 i 171 de José Benlliure, 140 del carrer de la Barraca, i 198 i 204 del carrer d'Escalante. Tots estos immobles estan ubicats al voltant del Cabanyal considerat Bé de Interés Cultural (BIC). De moment queden fora d'esta decisió 3 immobles que dilluns passat es va aprovar el seu enderrocament en Comissió d'Urbanisme.

    L'empresa municipal Aumsa, responsable de dur a terme els enderrocaments, ha decidit paralitzar-los fins que hi haja una resolució judicial sobre això després que el 17 de maig passat, veïns dels edificis i membres de la plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar impediren que es demoliren els edificis dels número 198 i 204 del carrer d'Escalante. Aumsa va presentar una denúncia per usurpació i coaccions contra els qui van impedir esta actuació.

    La nova providència del jutjat número 2 contenciós administratiu establix que l'administració municipal pot, en el termini de 5 dies, presentar al·legacions a la suspensió cautelar. Així, "impedix" que s'executen els actes recorreguts (enderrocaments) fins que el jutge no es pronuncie a favor o en contra d'esta decisió. Rubio ha felicitat els funcionaris municipals que van decidir remetre l'autorització dels enderrocaments a la Comissió d'Urbanisme en dubtar que "fóra legal donar llicència".

    L'advocat de Salvem el Cabanyal, José Luis Ramos, que ha apuntat que este pronunciament es podria donar en les pròximes setmanes, ha lamentat que l'ajuntament haja actuat respecte als enderrocaments previstos al barri "de molt mala fe" i ha criticat que "volguera aprofitar el temps en què el jutge no podia parlar per a enderrocar", a la vegada que ha assenyalat que els servicis jurídics municipals eren "conscients que es podia donar una ampliació" a la suspensió dels enderrocaments.

    "ACORD NEGOCIAT"

    Ha indicat que el consistori pretenia actuar "igual que els delinqüents, ara que no ens veuen", i s'ha preguntat si seguiran les demolicions i si els responsables municipals "tindran ara valor d'actuar amb l'ostentació de sempre sobre la decisió d'un jutge" i realitzar enderrocs.

    Ramos ha destacat que si seguix endavant la prolongació de Blasco Ibáñez, esta no s'iniciarà "fins que no hi haja un projecte d'expropiació tramitat i aprovat, que no s'ha començat a redactar, i un projecte d'urbanització" i ha assenyalat que "no s'han de tirar les cases si després no es pot construir".

    El portaveu de la plataforma, Faustino Villora, ha afirmat que espera que "no es torne a donar la situació de provocació" generada al Cabanyal quan es van iniciar els enderrocaments i que "l'ajuntament no envie la constructora" per a realitzar-los. A més, s'ha mostrat partidari d'arribar a "un acord negociat", segons ha dit, "sense destrucció generalitzada i sense arguments de coacció com ara els enderrocaments, la rehabilitació i el futur del barri", una qüestió que és "assumpte de tota la ciutat".

    Ha asseverat que esta és una qüestió que haurien d'abordar els representants veïnals --Federació d'Associacions de Veïns i Salvem el Cabanyal, ha precisat-- diferents entitats de la ciutat i tots els grups polítics.

    Villora, que ha lamentat que pel que fa a les actuacions previstes en el Pepri l'equip de Govern "no ha invertit gens" al Cabanyal, ha reprotxat a l'alcaldessa, Rita Barberà, "fer política des d'una postura dictatorial". Així, ha acusat el PP de "mentir interessadament" en dir que el pla del Cabanyal està avalat pels veïns perquè este va ser el partit més votat al barri ja que, segons ha apuntat, "si sumem els vots del PSPV, EU, Bloc i UV, quatre formacions en contra del Pepri, estos són més que els del PP".

    En esta línia, José Luis Ramos ha lamentat que l'equip de Govern critique la representativitat de la plataforma al Cabanyal i ha advertit que "no demanem coses més boniques ni defensem interessos particulars, sinó l'interés general en defensa de la legalitat amb el qual ha d'actuar l'administració". Ha agregat que "el problema no és si som 3 o 33" i ha subratllat que "les màquines hagueren entrat al Cabanyal si la petició de la plataforma no coincidira amb la llei".

    SENTÈNCIA NO FERMA

    D'altra banda, l'advocat i el portaveu de Salvem el Cabanyal han destacat que la sentència del TSJ de la Comunitat Valenciana que autoritzava el Pepri del Cabanyal "no és ferma", com apuntaven els responsables municipals, després que el Tribunal Suprem haja admés a tràmit el recurs de queixa presentat per la plataforma contra esta decisió.

    Ramos ha explicat que l'admissió d'esta queixa obri el tràmit al recurs de cassació que Salvem el Cabanyal pretenia plantejar contra el Pepri del barri i contra la sentència del TSJCV que l'autoritzava. Ha comentat que si l'Ajuntament de València volguera començar l'execució del pla hauria de demanar al tribunal valencià una execució provisional de sentència, i ha explicat que si progressa la cassació s'emetria una sentència favorable a la plataforma que paralitzaria el pla.

    Per part seua, Villora ha manifestat que "actuar sobre l'àmbit del pla sense sentència ferma és arriscat i no correspon a decisions polítiques raonables", a més d'advertir que els danys i les pèrdues serien "irreversibles" i que els veïns i el patrimoni del barri "resistirem fins que arribe la sentència del Suprem".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies