Europa press

Logo ep

    L'oposició proposa que es negocie amb ella i amb els veïns la rehabilitació del Cabanyal

    18:0830.05.2005

    PSPV i EU defensen que es mantinga i protegisca la zona declarada BIC i asseguren que la via judicial no està tancada

    VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

    El portaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Rafael Rubio, i la regidora d'EU-Entesa Victòria González han proposat hui a l'equip municipal de Govern que es negocie amb l'oposició i amb els veïns el futur del barri del Cabanyal-Canyamelar, després que el Tribunal Suprem haja admés a tràmit el recurs de queixa presentat per Salvem el Cabanyal i Pavimar contra la decisió del TSJCV de permetre que s'execute el Pepri del barri, que inclou la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar a través d'esta zona de la ciutat.

    Rubio i González, que han oferit una roda de premsa conjunta després de conéixer la resolució del TS, han considerat necessària la rehabilitació i la recuperació del Cabanyal-Canyamelar però han defensat que esta actuació respecte i mantinga el voltant del barri considerat Bé d'Interés Cultural (BIC) afectat per la prolongació.

    L'edil socialista ha demanat a l'alcaldessa, Rita Barberà, que "abandone" la situació de "prepotència" que manté i que el futur del Cabanyal-Canyamelar es negocie amb els veïns d'esta zona que, ha destacat, "en este moment compten amb el suport del Tribunal Suprem a la seua justa reivindicació". Ha agregat que "negociar és millor fórmula que l'enfrontament permanent".

    Així, ha exigit, després de considerar que ha arribat "el moment de revisar i de donar una solució al tema del Cabanyal", que "baixe a la València real i se sente amb els veïns que mantenen una baralla important per a parar el que ella vol per a este barri". En esta línia, s'ha mostrat partidari de "baixar de les trinxeres jurídiques i buscar una situació sense vencedors i vençuts", i arribe a "una situació dialogada" perquè "qualsevol altra és prolongar en el temps una situació que no és bona", ha dit.

    Rafael Rubio, que ha recordat que "portem 7 anys de batalla amb este tema", ha assegurat que és "el moment de rehabilitar el Cabanyal i no de destruir-lo". S'ha preguntat "quina necessitat hi ha de destruir i de mantindre els seus habitants en una situació d'angoixa permanent per no saber què serà de la seua vida en un futur pròxim" i ha advertit que "no es pot deixar morir" i "en l'oblit" esta zona, sinó invertir-hi per a solucionar els seus problemes.

    El portaveu socialista ha defensat buscar per al Cabanyal-Canyamelar una altra solució i "canviar de model de ciutat". En este sentit, ha comentat s'ha d'"oblidar" la idea de "destruir" i ha assenyalat que s'ha de treballar per a "rehabilitar urbanísticament, socialment i moralment" el barri. Ha afirmat que dur a terme la seua rehabilitació costaria "pocs diners" i ha criticat que l'ajuntament no té "ni un euro" per a executar el pla que proposa i que s'"endeutarà més" amb la societat mixta constituïda per a dur a terme el projecte.

    Respecte a les possibles solucions, Rubio s'ha mostrat "d'acord amb el pla" dissenyat per al Cabanyal "excepte en la prolongació i allò que afecta la zona BIC" perquè és "innegociable", ha apuntat, per la qual cosa ha dit que "excepte" estos aspectes es podria executar "la resta" del projecte.

    Per part seua, la regidora d'EU ha manifestat que l'admissió a tràmit del recurs de queixa per part del Tribunal Suprem indica que "la part jurídica per al Cabanyal no està acabada", en referència a la sentència emesa pel TSJCV que donava llum verd al Pepri d'este barri i la prolongació de Blasco Ibáñez, i ha rebutjat les crítiques de l'edil de Grans Projectes, Alfonso Grau, per a acusar de "violents", ha dit, als veïns i als regidors de l'oposició per no acceptar esta resolució.

    Ha assenyalat que dur a terme el pla com està plantejat suposaria "trencar l'entramat" del barri i una "espoliació cultural que no es pot consentir", per la qual cosa s'ha mostrat a favor de "negociar" una solució per a rehabilitar el Cabanyal en un fórum en el qual estiguen representats "govern, oposició i veïns". Ha destacat que esta solució hauria de contemplar "que la part BIC siga mantinguda" i ha subratllat, respecte a la prolongació de Blasco Ibáñez, que "hi ha altres formes d'arribar a la mar".

    EXECUCIÓ PROVISIONAL

    El portaveu socialista, que ha insistit també que el Tribunal Suprem ha indicat amb la seua decisió que el tema del Cabanyal "no està tancat amb sentència ferma del TSJCV", ha afirmat que ara hi ha "una situació jurídica nova" que "reforça" també les tesis del jutjat contenciós administratiu que ha paralitzat provisionalment enderrocs al barri.

    Ha sostingut que si l'ajuntament vol seguir endavant hauria de demanar al TSJ autorització per a una execució provisional de la sentència que autoritzava el pla encara que ho ha estimat una "situació bastant complicada jurídicament" però ha assenyalat que també es podria recórrer. Ha afegit que "guanyar les eleccions no significa que no s'haja d'estar sotmés a la legislació estatal" i ha recordat que la llei de patrimoni estatal està sobre la valenciana.

    XÚQUER-VINALOPÓ

    D'altra banda, respecte al transvasament Xúquer-Vinalopó, Rafael Rubio ha indicat que demanarà al consistori valencià que es garantisca la qualitat de l'aigua que consumixen els valencians i els recursos hídrics de l'Albufera com a propietari del llac. Per part seua, Victòria González, que s'ha mostrat en contra d'este projecte, ha considerat que la qualitat de l'aigua potable de la ciutat està "en perill" i que este és un recurs que "pot faltar", a més de criticar que la qualitat de l'aigua de l'Albufera i dels camps d'arròs siga "deplorable".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies