Europa press

Logo ep

    Maragall anuncia que Catalunya demanarà l'entrada en la unió d'Estats francòfons

    17:2920.04.2005



    PARÍS, 20 (del corresponsal d'EUROPA PRESS, Javier Gómez Muñoz)

    El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha declarat avui a París que "Catalunya demanarà el seu ingrés en la Francofonia", una unió d'Estats francòfons de la qual formen part 53 països. A més, Maragall estudia "adoptar el francès com a segona llengua" en els programes educatius catalans.

    "Catalunya s'adherirà a la Francofonia", ha confirmat Maragall després de la seva reunió amb el ministre francès d'Exteriors, Michel Barnier. El president autonòmic ha manifestat que ara es tracta només d'"una declaració d'intencions", però que "serà seguida per realitats" aviat.

    L'Organització Internacional de la Francofonia (OIF) és una institució fundada "entorn d'una llengua i uns valors comuns", segons la definició d'aquest organisme mateix. A dia d'avui té 53 Estats i governs membres, i deu més com a observadors, però cap regió entre ells.

    "És un desig profund dels catalans" i "no crec que hi hagi cap dificultat perquè Catalunya sigui sòcia", ha argumentat Maragall. "En la història del nostre país França ha estat la porta de la llibertat" ha argumentat el president de la Generalitat, qui també ha advocat per deixar aquesta empremta "a les generacions futures".

    El responsable autonòmic ha destacat els "llaços culturals i històrics" entre Catalunya i França. "És un valor per a nosaltres i personalment considero que el francès ha d'avançar en els programes educatius catalans" ha afegit, a la vegada que ha proposat com a hipòtesis que el francès es convertís "en la segona llengua" de l'ensenyament en aquesta comunitat autònoma.

    En països com el Canadà, on només una regió és francòfona, és el país com a tal el que figura com a membre d'aquesta organització internacional. L'OIF es presenta com un organisme que "condueix accions en els sectors de la política internacional i la cooperació multilateral". Recentment reunits, els ministres d'Esports de tots els estats francòfons han anunciat el seu suport unànime a la candidatura de París 2012 per a l'organització dels jocs olímpics.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies