Europa press

Logo ep

    La Guàrdia Urbana deté 600 barcelonins en mig any per robar bicicletes del Bicing

    17:2502.12.2009

    BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

    La Guàrdia Urbana de Barcelona ha detingut 600 persones des de maig per robar bicicletes del Bicing, de la flota del qual de 6.000 unitats n'han desaparegut des d'aleshores 3.300, ha explicat avui el regidor de Mobilitat, Francesc Narváez, les dades del qual es remunten al començament de l'ofensiva de la policia contra el vandalisme en el servei.

    La Urbana ha recuperat en total 2.900 bicicletes, moltes d'elles gràcies a la col·laboració ciutadana, ja que en trobar-les, les retornen a les estacions, segons Narváez.

    Els detinguts han robat bicicletes --alguna ha aparegut a Lleida i Santander-- per usar-les com volien o fer una carrera i abandonar-les pel carrer, situacions que l'Ajuntament considera "usos fraudulents", i que des de gener sumen 24.000, menys del 0,1% del total de viatges, que el novembre van ser 769.722.

    Dels arrestats, alguns passen per comissaria, i la Urbana escriu un informe d'altres que envia als jutjats per acusar-los de furt. L'Ajuntament està preocupat per una "pràctica habitual" que consisteix a usar claus, potes de cabra, tornavisos i la targeta d'usuari per robar bicicletes de les estacions. Fonts del servei han explicat a Europa Press que arriben a registrar entre 150 i 200 actes vandàlics cada nit.

    Usar la bicicleta i abandonar-la després solen fer-ho estudiants d'institut, mentre que els adults les roben per tenir-les, unes pràctiques que es poden aprendre fàcilment a pàgines web i vídeos que ofereixen cursos gratis contra els quals el consistori no prendrà ara com ara accions legals perquè no poden identificar-ne els autors.

    ABONAMENT CONGELAT A 30 EUROS

    "El Bicing és un magnífic sistema de mobilitat i no volem que quatre vàndals acabin espatllant-lo", ha afirmat Narváez, i ha afegit que el sistema té 191.000 usuaris que l'any que ve veuran congelat el preu de l'abonament anual, de 30 euros. Ara com ara no es preveu aplicar abonament setmanal ni incloure publicitat, ja que baixa molt per la crisi.

    És difícil localitzar la bicicleta que algú ha tirat al pati interior d'un edifici però l'Ajuntament es proposa tallar els robatoris al carrer, que Narváez ha considerat actes de "delinqüència", amb tres treballadors de l'empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) que vigilen des d'avui les 440 estacions, per on estan camuflats i s'aniran rotant.

    A més, Clear Channel --que té adjudicada la gestió del Bicing per deu anys-- ha començat avui en una estació d'Arc de Triomf a col·locar una barra de protecció dels ancoratges que suposa 300.000 euros d'inversió per a totes les estacions, 27 euros per ancoratge.

    La nova barra, que s'haurà instal·lat a tota la xarxa a començament de la primavera, dificulta que puguin usar-se tornavisos i té un segon sensor per evitar que una sola persona pugui robar la bicicleta, ja que mentre el lladre enganya cada sensor no pot agafar la bicicleta al mateix temps.

    A la pressió policial i a la protecció més alta de les estacions se summa l'extensió d'una segona generació de bicicletes "més robustes", operació necessària davant d'una mitjana diària de sis usos per unitat i 37.000 viatges a l'hivern. Les unitats tenen millors frens, seients i protecció de l'eix de canvi de marxes.

    "No hi ha millor manera de fer autocrítica que millorant el sistema", ha defensat Narváez sobre un servei que suscita desenes de queixes i reclamacions, i que ha vist com té 5.000 usuaris menys des de setembre. Entre d'altres raons, el descens s'explica perquè ara l'usuari que no renova l'abonament en dos mesos és donat de baixa directament.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies