Europa press

Logo ep

    Catalunya recapta 45,7 milions en els primers sis mesos de l'euro per recepta

    16:3215.01.2013

    El 32% d'allò obtingut correspon als 405.000 pacients que consumeixen més fàrmacs

    BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

    La Generalitat ha recaptat 45,7 milions d'euros amb el cobrament de l'euro per recepta des que ho va implantar el passat 23 de juny i fins al 31 de desembre, fet que suposa al voltant de 7,6 milions d'euros mensuals.

    Les dades de la Conselleria de Salut, a les quals ha tingut accés Europa Press, reflecteixen que la recaptació final ha quedat per sota de les previsions del Govern català, que apuntaven a uns ingressos pròxims als 50 milions d'euros aquest 2012.

    Segons el departament dirigit pel conseller Boi Ruiz, durant la segona meitat de l'any s'ha aconseguit un descens en el nombre de receptes expedides pel Servei Català de la Salut (CatSalut) pròxim al 21%, si bé en aquest temps també s'ha començat a aplicar a terminis els nous copagaments farmacèutics decretats pel Govern.

    El nombre d'insubmisos que es neguen a pagar l'euro per recepta s'ha mantingut en una proporció petita, afectant el 0,07% del total de receptes dispensades, en aquest cas prenent com a referència el termini que va de juliol a octubre.

    Des que es va posar en marxa l'anomenat 'tiquet moderador', al voltant del 17% de medicaments sufragats pel CatSalut no paguen l'euro per recepta, bé perquè són medicaments que costen menys d'1,67 euros o bé perquè els reben alguns dels 127.000 pacients que estan exempts del pagament.

    Durant aquests primers sis mesos, addicionalment, 405.624 pacients han arribat als 36 euros de límit màxim que s'havia fixat per a aquest any --a partir del 2013 el límit està fixat en els 60 euros anuals--.

    Les xifres reflecteixen que 14,6 milions d'euros --el 32% del total recaptat-- ha estat abonat per un percentatge petit de la població, el que validaria part de les queixes d'associacions de pacients i sindicats acosta que es tracta d'un impost a la malaltia que penalitza especialment pacients crònics.

    EN L'AIRE

    L'admissió a tràmit aquest dimarts per part del Tribunal Constitucional (TC) del recurs del Govern contra la taxa catalana suposa l'anul·lació cautelar del cobrament per un període mínim de cinc mesos, fins que es dictamini sobre la legalitat de la mesura.

    El 2011 el CatSalut va cursar 155 milions de receptes a Catalunya que van suposar un desemborsament de 1.692 milions d'euros, el que juntament amb els 600 milions que van costar els medicaments dispensats en hospitals, van portar a la comunitat que un de cada quatre euros gastats en salut es destinaran a pagar medecines.

    La Conselleria s'havia compromès a revisar el funcionament d'aquesta taxa quan finalitzés l'any, per determinar si s'ampliava el nombre de persones exemptes o què succeeix amb els 300 fàrmacs entre 1,67 i 2 euros que, a l'assumir també el nou copagament del Govern central, queden més cars per al pacient amb recepta que sense ella.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies