Europa press

Logo ep

    Identifiquen dues proteïnes "clau" en l'agressivitat del càncer infantil a teixits tous

    10:4211.12.2012

    BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

    Científics del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona han identificat dues proteïnes "clau" implicades en l'agressivitat i la capacitat de metàstasi dels rabdomiosarcomes, un tipus de càncer infantil que representa un 8% del total de càncers que apareixen en l'edat més primerenca i que és el més comú en els teixits tous.

    La investigació, que publica la revista 'British Journal of Cancer', desenvolupa un altre treball previ del mateix laboratori d'investigació en càncer pediàtric del VHIR, que data de fa any i mig, quan es va identificar la implicació d'una via de senyalització en l'agressivitat d'aquest tipus de càncers, i que ha estat batejada com a 'via Notch'.

    De fet, les dues proteïnes identificades ara --la integrina-alfa2 i la N-cadherina-- representen un pas més en el coneixement d'aquesta via, la funció de la qual, els investigadors ja havien identificat com a clau en la proliferació cel·lular, el creixement i la diferenciació de les cèl·lules de rabdomiosarcoma.

    Les proteïnes identificades estan relacionades amb l'adhesió de les cèl·lules tumorals, la velocitat amb què es poden moure i la capacitat invasora o de germinar en altres òrgans, per la qual cosa els científics creuen que la seva inhibició podria alentir o bloquejar el procés de metàstasi.

    A l'estudi, el VHIR ha aconseguit crear anticossos monoclonals que bloquegen l'acció d'aquestes proteïnes, fet que s'ha traduït en una disminució de la capacitat invasiva de les cèl·lules tumorals 'in vitro', si bé és un tractament "molt experimental" que necessitarà validacions i assajos clínics posteriors.

    Els rabdomiosarcomes afecten entre 80 i 90 nens cada any, en forma de tumors malignes que poden aparèixer a una gran varietat de localitzacions i que, segons el seu subtipus histològic i molecular, poden ser més o menys agressius.

    En els casos més favorables presenten una curació d'entre el 80% i el 90%, però si la malaltia es detecta en fase avançada o quan ja existeix metàstasi, el pronòstic és més desfavorable i la taxa pot situar-se al 65%.

    "Conèixer les vies de senyalització cel·lular responsables de l'agressivitat dels rabdomiosarcomes permetrà identificar quins tumors tenen més capacitat per fer metàstasi a distància i ens permetrà incorporar una nova estratègia terapèutica a la quimioteràpia estàndard", ha indicat la responsables de l'estudi, Soledad Gallego.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies