Europa press

Logo ep

    Softcatalà crea el 'catalanitzador' per a Windows

    18:1822.03.2012

    BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

    L'associació Softcatalà, que busca fomentar l'ús del català en la informàtica, ha creat el 'catalanitzador' per a Windows, un programa que permet tenir el sistema operatiu i les aplicacions de l'ordinador en català després d'instal·lar-lo en quatre senzills passos.

    Aquesta primera versió del programa instal·la els paquets oficials d'idioma fets per Microsoft per a Windows XP, Vista i 7; per a Office, en les edicions 2003, 2007 i 2010, i permet instal·lar els navegadors Internet Explorer, Google Chrome i Firefox, i configurar el sistema en català.

    Un dels deu membres de l'equip de Softcatalà, Jordi Mas, ha presentat aquest dijous el producte com una eina amb la qual augmentar el nombre d'usuaris que usin el programari i que naveguin en català, i ha expressat el "desig de l'associació d'arribar als 20.000 usuaris mensuals".

    La instal·lació del programa consta de quatre passos: en el primer s'explica el servei prestat, les condicions de privacitat i de seguretat; en el segon, l'usuari pot escollir les accions que vol que realitzi el 'catalanitzador', per si no vol que el seu navegador estigui en català però sí el programari; en el tercer es procedeix a la instal·lació, que pot durar entre cinc i vuit minuts, i finalment es finalitza el procés.

    En aquest últim pas es pot compartir la instal·lació del programa a través de xarxes socials com Twitter, Facebook i Google+, i de moment durant el mes de febrer 1.500 persones han utilitzat el programa, una xifra que ha ascendit a les 3.000 en el mes de març.

    Segons la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, aquesta eina "permetrà viure en català tant en el món real com el virtual" sense haver de fer un esforç, i el representant de la Xarxa Vives d'Universitats, Robert Escolano, ha dit que la universitat d'Alacant presentarà el 26 d'abril l'eina informàtica als alumnes per fer difusió d'ella, entre d'altres accions previstes.

    Alguns assistents han traslladat el seu desig a la directora de política lingüística de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, Ivonne Griley, que es realitzi un pla de protocol perquè l'Administració adapti l'eina en tot el seu sistema informàtic i promogui el seu ús.

    Griley ha confirmat que des de la Generalitat s'impulsarà el programa, i que durant aquest any s'oferiran "ajudes econòmiques a empreses perquè incorporin l'ús del català en tecnologies de la informació" per afavorir la presència de la llengua en les TIC.

    L'equip de Softcatalà ha treballat durant sis mesos en el projecte, el qual s'ha començat a utilitzar a començament d'octubre del 2011, i permetrà impulsar l'ús del català en les noves tecnologies que, tot i situar-se entre les 40 llengües més importants a Internet segons Google, no s'utilitza tant com llengua de navegació.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies