Europa press

Logo ep

    El Dia Internacional de la Dona Treballadora se celebra enguany a Espanya amb 2,3 milions de dones en atur

    14:2207.03.2012

    MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

    El Dia Internacional de la Dona Treballadora se celebra este dijous 8 de març a Espanya amb de 2.358.834 dones en atur, un 8,2% més que fa un any. Per esta raó, associacions de dones i experts coincidixen que les mesures laborals que s'apliquen d'ara endavant es facen conforme al principi d'igualtat d'oportunitats perquè les desocupades tinguen més possibilitats d'accedir al mercat laboral.

    En declaracions a Europa Press, la presidenta de la Fundació Dones, Marisa Soleto, demana a la classe política que "afine l'anàlisi" i estudie "bé" fins a quin punt les mesures adoptades els últims anys han contribuït a una millora de les relacions laborals del col·lectiu de dones.

    "La crisi ens ha igualat, però els beneficis de la recuperació econòmica a Espanya s'han de distribuir equitativament perquè això serà beneficiós per al mercat laboral", assevera. Tot i això, advertix que "no sembla" que la reforma laboral proposta pel Govern vaja a tindre un impacte positiu en les dones.

    Segons la seua opinió, "gran part" del paquet de les mesures sobre les relacions laborals afegixen "rigideses", que "dificulten les possibilitats de participació de les dones al mercat laboral, i ho fan indiscriminadament, incloent la modalitats de contractació, com el contracte a temps parcial".

    En qualsevol cas, afirma que "el millor desig" per al 8 de març és que es "equilibren" les posicions dels homes i les dones en les relacions laborals i que este principi s'incorpore al Reial Decret a través del seu tràmit parlamentari.

    Respecte a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones a l'hora d'optar a un lloc de treball, la professora titular de Psicologia a la Ocupació de la UNED Amparo Osca indica que amb la crisi esta premissa se'n va a ressentir. Segons explica, la situació econòmica condiciona els processos de selecció de personal en perjudici de les dones.

    Osca assenyala que els estereotips estan condicionant estos processos, en la mesura que els llocs de més importància o jerarquia en l'organització són ocupats per homes perquè "tradicionalment s'ha pensat que les característiques associades al lloc de treball són pròpies del seu sexe".

    Segons esta experta, la crisi va a afavorir encara més esta forma de pensar, perquè hi ha molts més candidats per a pocs llocs i les empreses se'n van a deixar portar per estos estereotips i prejudicis, "augmentant els problemes de discriminació de les dones en el món laboral".

    "En lloc de fer un procés rigorós i seriós perquè hi ha molts candidats, va a ocórrer el contrari i, en igualtat de condicions, se'n va a contractar abans a un home que a una dona", advertix.

    MÉS VULNERABLES DAVANT DE LA CRISI

    Per a la presidenta de la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE), Ana Bujaldón, homes i dones estan "igual d'exposats davant de la crisi", tot i que reconeix que les taxes de desocupació --23,32% de les dones respecte del 22,46% dels homes-- evidencien que les primeres seguixen i han estat "més vulnerables".

    Bujaldón destaca, tot i això, els informes del Banc Mundial de la Dona que indiquen que "les empreses liderades per dones han sortejat millor la crisi i han tancat menys en proporció a les dirigides per homes".

    Esta empresària assenyala que les dones, amb crisi o sense ella, no han accedit als llocs de màxima responsabilitat "que el desenvolupament natural de la seua formació i experiència laboral semblaven preveure".

    "Les dones estan àmpliament qualificades i, el que és més important, tenen la voluntat d'assumir responsabilitats, però existixen barreres intangibles que frenen que els percentatges entre homes i dones siguen equilibrats", afirma, per a concloure que és un "reflex natural de la societat".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies