Europa press

Logo ep

    Els ambulatoris podran diagnosticar el càncer d'endometri

    12:0129.03.2011

    BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)



    Els centres d'atenció primària (CAP) podran diagnosticar el càncer d'endometri, gràcies a la troballa de 20 gens implicats en el desenvolupament d'aquest tumor per part del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR).



    La troballa de la Unitat d'Investigació Biomèdica i d'Oncologia Translacional i Pediàtrica del VHIR, publicat a la revista 'International Journal of Cancer', permet establir un nou mètode de diagnòstic poc invasiu i altament sensible en la detecció d'aquest tumor.



    Els resultats cobren especial interès tenint en compte que fins avui no s'havien trobat marcadors moleculars vinculats al càncer d'endometri.



    Gràcies a la identificació d'aquests gens, s'han establert les bases per al desenvolupament d'un test de detecció de càncer d'endometri eficaç, poc invasiu, altament fiable i amb el qual, a més, el mateix ginecòleg pot obtenir la mostra ambulatòriament sense requerir l'entorn hospitalari.



    Liderat pel metge Jaume Reventós, juntament amb el ginecòleg del Servei de Ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron Antonio Gil-Moreno, i investigadors de la biotecnològica Geadic AIE, el treball s'ha fet en diverses fases i mitjançant l'anàlisi de mostres d'endometri obtingudes per aspirat a través del coll de l'úter amb una fina cànula que no precisa anestèsia.



    En primer lloc, es va fer una preselecció de 100 biomarcadors potencials i es va contrastar el material genètic de la mostra directament obtinguda per aspirat amb el material del propi tumor una vegada extirpat.



    Com a resultat, es va mostrar una perfecta correlació entre els fluids uterins aspirats i les alteracions moleculars pròpies dels tumors primaris, fet que demostra la viabilitat de basar el diagnòstic en aquesta prova poc invasiva.



    L'objectiu final d'aquest estudi és el desenvolupament d'un kit de diagnòstic, del qual ja existeix una patent, i del qual els investigadors confien a comercialitzar aviat per al seu ús en la consulta dels especialistes.



    Segons Reventós i Gil-Moreno, "la disponibilitat d'aquest kit en les consultes dels ginecòlegs permetrà reduir l'impacte del càncer d'endometri a la salut de les pacients afectades, disminuint la mortalitat en els casos que escapen al diagnòstic convencional i augmentant els casos diagnosticats en fases precoços de la malaltia".



    L'endometri és la capa d'epiteli que cobreix l'interior de l'úter, i el càncer d'aquest teixit és un dels càncers ginecològics més freqüents en les dones dels països industrialitzats.



    Cada any es detecten entre 13 i 14 nous casos per cada 100.000 dones a la Unió Europea i tendeix a aparèixer a partir dels 50 anys, existint una diversitat de causes com els antecedents familiars, predisposició genètica, desequilibris hormonals, obesitat i diabetis.



    Un dels signes més freqüents d'aquest tipus de càncer és el sagnat vaginal no menstrual, i per a la seva detecció, es porten a terme diverses proves diagnòstiques, com ara ecografies vaginals o biòpsies mitjançant la pràctica d'una histeroscòpia --introducció d'una fina càmera dins de la cavitat uterina per visualitzar les lesions i extreure'n mostres, amb o sense anestèsia--, que poden resultar molestes per a les pacients.



    Si el tumor s'identifica en la fase inicial, el tractament curatiu implica la pràctica d'una cirurgia, més o menys extensa en funció dels factors de risc, que consisteix en una extirpació de l'aparell reproductor --úter, trompes i ovaris-- amb o sense resecció dels ganglis, segons la seva extensió.



    En fases més avançades s'acompanya també de tractaments quimioterèpics o radioteràpics, segons el cas. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies