Europa press

Logo ep

    Juristes catalans fan campanya per incentivar l'ús del català a la justícia

    12:2720.03.2011

    Creuen que el debat obert per l'Estatut i els atacs al català provoquen desconfiança

    BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

    L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia ha posat en marxa la campanya 'No Canviem de Llengua' per cnscienciar la ciutadania perquè no canviï de llengua quan es dirigeixi als organismes de Justícia i si parla català el pugui usar sense haver de passar-se al castellà.

    En declaracions a Europa Press, el portaveu de l'associació, exjutge i advocat especialitzat en dret civil, Agustí Carles Garau, ha explicat que, al marge que la llei atorga al ciutadà el dret de ser atès en la seva llengua materna, l'administració de justícia està "preparada" per fer-ho.

    De manera que qui vagi a la justícia ha de saber que pot fer-ho en la seva llengua sense temor a rebre un tracte discriminatori, ni a pensar que els seus drets quedaran minvats, assegura.

    "De fet, quan un persona es dirigeix a l'administració de justícia, ja sigui per declarar o per un altre motiu, sol fer-ho amb nervis, pel qual és important que ho faci en la llengua a la qual està acostumat, per explicar-se millor i que els seus drets quedin millor garantits", ha explicat el portaveu.

    Aquest grup de juristes es mostra preocupat, ja que les dades mostren que hi ha hagut un descens de l'ús del català als jutjats --el 2004 es van dictar un 20% de sentències en català mentre que el 2009 van ser-ne un 16%--, percentatges que, segons la seva opinió, no es corresponen amb l'ús del català a l'àmbit privat.

    L'explicació que dóna l'associació al descens, al marge del desconeixement ciutadà de la preparació del departament, és el canvi d'estratègia que van utilitzar els diferents governs per fomentar el català als jutjats.

    "El 2004 el govern de CiU va iniciar un pla pilot a 125 jutjats en els quals s'incentivava el català, en posar, per exemple, correctors que ajudaven a jutges a aclarir una expressió o a traduir-ne les sentències", ha recordat Carles.

    Segons ell, el govern del PSC va donar un pas més en passar a educar els professionals de la justícia des del principi, "perquè usessin el català de manera normal".

    Un altre dels motius que entenen que han pogut provocar que la gent no tingui la iniciativa d'utilitzar el català a la justícia és el debat obert a través de l'Estatut i de la sentència del TC, i els conseqüents "atacs al català" que provoquen que l'administració de justícia sembli llunyana per al ciutadà.

    Segons la seva opinió, això crea una desconfiança vers l'ús de la llegua materna que és contraproduent, perquè els temes que es tracten requereixen de la major capacitat d'expressió i comprensió.

    JUSTÍCIA PREPARADA

    La intenció de la iniciativa és aconseguir que la ciutadania sàpiga que l'administració de justícia està preparada per atendre'l en català, ja que les dades oficials referides a la captació lingüística del personal de justícia mostren que el 99% entenen el català, el 91,7% el parla i el 80,6% pot escriure documentació judicial en català.

    Sobre l'ús escrit als jutjats, el 15,9% utilitza el català per elaborar models propis mentre que el 67,8% n'utilitza castellà; un 8,2% utilitza per defecte el català en la redacció de sentències, mentre que un 64% ho fa en castellà.

    El 14,2% ha adoptat el criteri d'utilitzar el català en la redacció de la resta de la documentació i el 51% de les oficines n'ha adoptat el castellà.

    Per tot això, aquesta setmana, el grup de juristes ha llançat la campanya informativa que té un suport web i un grup a Facebook destinat al debat i a la resolució de consultes i conflictes, amb campanyes en els mitjans, de cartells i díptics, i material informatiu a l'abast del ciutadà a través del web.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies