Europa press

Logo ep

    Romania.- Arqueòlegs descobreixen una fossa comuna amb 100 jueus assassinats a la Segona Guerra Mundial

    15:3505.11.2010



    BUCAREST, 5 (Reuters/EP)

    Un grup d'arqueòlegs ha descobert una fossa comuna de jueus assassinats per les tropes romaneses durant la Segona Guerra Mundial, segons ha informat aquest divendres l'Institut Elie Wiesel.

    Gràcies a les declaracions de testimonis, l'Institut ha explicat que més de 100 jueus, entre homes, dones, nens i avis, van ser enterrats a la zona recent descoberta en un bosc a prop del poble de Popricani, al nord de Romania.

    "Un dels testimonis consultats va veure l'afusellament dels jueus perquè els soldats es van pensar que ell també era jueu i van intentar afusellar-lo", ha explicat en un comunicat l'Institut. "Va ser alliberat quan els soldats es van convèncer que era cristià ortodox", ha afegit.

    Una comissió internacional portada a terme per Wiesel, guardonat amb el Nobel, ha conclòs el 2004 que entre 280.000 i 380.000 de jueus romanesos i ucraïnesos van morir a Romania a les zones que controlava a la Segona Guerra Mundial com a aliat de l'Alemanya nazi.

    Molts jueus van morir assassinats en assalts com el de 1941 a Iasi on van morir gairebé 15.000, o en els camps de treball o en trens de la mort.

    L'Institut Elie Wiesel ha dit que la fossa estava en una zona des de la qual les tropes alemanyes i romaneses van començar la invasió de la Unió Soviètica. Els arqueòlegs van desenterrar 16 cossos, segons els investigadors romanesos, de la zona de Vulturi. Romania ja va trobar tres tombes més amb 311 cossos el 1945 a la zona de Stanca Roznovanu a Iasi.

    Adrian Cioflanca, coordinador dels treballs d'arqueologia a Vulturi, ha explicat que les víctimes van ser executades pel Regiment 6, ràngers de muntanya, que també van participar en les massacres de la veïna Moldàvia.

    Romania està començant a enfrontar-se al seu paper en l'exterminació de jueus, admetent el 2003 per primera vegada va participar en l'assumpte. Després de la caiguda del Govern el 1944, el règim comunista tampoc va destapar les matances, i el 1989, la democràcia ho va mantenir tapat. Al país havia uns 750.000 jueus abans de la guerra, però només en queden entre 8.000 i 10.000. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies