Europa press

Logo ep

    La primavera arriba a l'Hemisferi nord avui a les 18.32 hores

    10:3420.03.2010

    MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

    Aquest dissabte a les 18.32 hora oficial peninsular, comença la primavera a l'Hemisferi nord, segons allò acordat al conveni astronòmic que recull l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), del Ministeri de Foment.

    En concret, aquesta estació durarà 92 dies i 18 hores. Entre els seus 'esdeveniments' més destacats, diumenge que ve dia 28 de març tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'estiu, de manera que a les dues de la matinada seran les tres. L'estiu començarà el dia 21 de juny del 2010.

    Segons explica l'OAN, el començament de les estacions ve donat per conveni per aquells instants que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és des del centre del Sol, vist des de la Terra, travessa l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord.

    El dia que això succeeix, la durada del dia i la nit gairebé coincideixen, i per això, a aquesta circumstància s'anomena també 'equinocci de primavera'. En aquest instant a l'Hemisferi sud començarà la tardor.

    A més, els experts incideixen que la primavera no té unes dates fixes per al seu començament. Així, l''equinocci de primavera' pot donar-se, pel cap alt, en tres dates diferents de les que té al llarg del segle XXI, podent iniciar-se en els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola), sent el seu començament més matiner el de l'any 2096 i el començament més tardà el del 2003.

    Les variacions d'un any a un altre són arran de la manera que encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns bixestos, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a 'Any tròpic').

    Alhora, aquesta és l'època de l'any que la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la Península, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia passat i a la tarda es posa un minut més tard. És a dir, que el temps que el Sol està per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

    Pel que fa a l'activitat solar, la primavera es caracteritza perquè apareixen gran quantitat de taques a la superfície del Sol, fulguracions i protuberàncies, i per part seva, a la Terra s'aprecia alteracions a la propagació de les ones de ràdio i en una major presència d'aurores polars.

    Aquesta activitat segueix un període d'aproximadament 11 anys i està associada al cicle magnètic del Sol. Actualment, la Terra es troba en el cicle solar número 24, que va començar el desembre del 2008 i s'espera que arribi al seu màxim el maig de 2013.

    Segons les estimacions realitzades per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) i l'Space Weather Prediction Center, durant la primavera el nombre de taques solars arribarà a valors entre 14 i 39. Tot i això, al llarg de la primavera no es produirà cap eclipsi.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies