Europa press

Logo ep

    Egipte.- Acusen l'Exèrcit egipci de detencions massives, tortures i desaparicions

    10:1610.02.2011

    LONDRES, 10 (EUROPA PRESS)

    L'exèrcit egipci, que fins a hui ha mostrat certa imatge de neutralitat davant de les mobilitzacions contra el president Hosni Mubarak, ha detingut en secret "centenars, i pot ser milers" manifestants, molts dels quals han estat torturats i estan desapareguts, segons han denunciat testimonis i activistes de drets humans citats pel diari britànic 'The Guardian'.

    La gran majoria de les violacions de drets humans a Egipte han estat atribuïdes, en el passat, a la cèlebre agència d'Investigacions de Seguretat de l'Estat (SSI), i no tant a l'Exèrcit. Tot i això, les organitzacions locals de drets humans han assegurat al rotatiu britànic, en la seua edició d'este dijous, que les forces armades han perpetrat detencions secretes, desaparicions i tortures des que van començar les mobilitzacions.

    El director de la Iniciativa Egípcia pels Drets Personals, Hossam Bahgat, ha declarat a 'The Guardian' que "centenars, pot ser milers" de persones han "desaparegut" sota custòdia militar a diversos punts del país. Els detinguts, ha precisat, eren "persones normals" que han estat arrestades únicament per portar fullets polítics, per assistir a les manifestacions o fins i tot pel seu aspecte exterior. Des de la seua detenció, segons estes fonts, moltes famílies estan intentant desesperadament localitzar el seu parador.

    Segons han declarat al rotatiu alguns dels detinguts que van ser després alliberats, els militars els havien capturat i sotmés a cops i altres abusos físics, en el que semblava "una campanya organitzada d'intimidació". Els soldats els acusaven de complicitat amb forces estrangeres, fins i tot amb dos actors tan diametralment oposats entre ells com Israel i el Moviment per a la Resistència Islàmica (Hamas).

    Alguns dels manifestants detinguts van estar retinguts a l'interior del Museu d'Antiguitats Egípcies, situat en un dels extrems de la plaça Tahrir, epicentre d'unes protestes que este dijous complixen el seu disseté dia consecutiu. Entre les víctimes d'estes detencions secretes figuren activistes de drets humans, advocats i periodistes. Malgrat les desaparicions, la majoria d'ells, segons els testimonis, han estat després alliberats.

    L'organització internacional Human Rights Watch ha assegurat a 'The Guardian' que ha documentat la detenció d'almenys 119 civils per part de l'Exèrcit, però ha advertit que la quantitat real pot ser molt superior. Segons Hassam Bahgat, és impossible saber quantes persones han estat arrestades perquè l'Exèrcit s'ha negat a admetre estes detencions. En tot cas, ha estimat que la pauta de desaparicions registrada al Caire s'ha pogut repetir en altres punts del país.

    Pel que fa als manifestants progovernamentals detinguts per l'Exèrcit durant els seus enfrontaments amb els detractors del règim a la plaça Tahrir, les mateixes fonts creuen que han estat lliurats a la policia i després alliberats sense haver estat sotmesos a tortures.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies