Europa press

Logo ep

    Gitanos de tot Europa preparen una demanda per portar França davant del Tribunal d'Estrasburg

    17:2717.09.2010

    MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

    La Unió Romaní Internacional, a instàncies de la seva filial a Espanya i en col·laboració amb ONG i associacions de drets humans franceses, prepara una demanda col·lectiva per denunciar el Govern de França davant del Tribunal d'Estrasburg per la política d'expulsions de gitanos romanesos que aplica l'executiu de Nicolás Sarkozy des del mes d'agost.

    Així ho ha explicat en declaracions a Europa Press el secretari general d'Unió Romaní Espanya, Manuel García, que ha incidit que el procés serà complicat i molt llarg, però les organitzacions implicades "no defalliran" perquè tenen la convicció que "això ha de ser sancionat, tot i que només sigui com a mesura exemplaritzant, perquè la resta d'estats sàpiguen que la Constitució europea no és només un enunciat".

    Per a la Unió Romaní no cal entendre que la política de França és una iniciativa de tornada voluntària encara que "digui que està donant 300 euros a cada persona a la qual expulsa", ja que, segons García, "molts dels que signen la deportació ni tan sols saben llegir ni tenen ni idea del que estan signant".

    "Quan algú no té ni per menjar i et posen diners al davant no et negues", assenyala García, que denuncia que es tracta d'unes "vacances pagades" perquè li consta que "no hi ha cap control ni més registre" dels gitanos que abandonen el país un cop han signat la sortida. "Aquesta seria una prova de molt pes davant qualsevol denuncia", afegeix.

    Amb tot, considera que hi ha fonament per a una denúncia davant del Tribunal de drets humans de la UE perquè França "vulnera" amb aquesta pràctica una desena d'articles de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, les convencions internacionals sobre Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial, Discriminació contra la Dona i Drets del Nen; el Conveni Europeu per a la Protecció dels drets humans i les Llibertats Fonamentals, la Carta Social Europea i el Conveni marc del Consell d'Europa per a la Protecció de les Minories Nacionals.

    Alhora, l'organització troba base per denunciar l'executiu de Sarkozy per l'"incompliment flagrant" de fins a cinc directives europees i, fins i tot, de la seva pròpia legislació, en concret la Declaració dels Drets de l'Home aprovada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa del 1789 i els tractats secundats, com el de Lisboa, entre d'altres.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies