Europa press

Logo ep

    Un comitè de l'ONU reprova les expulsions de gitanos a França

    15:2527.08.2010

    GINEBRA, 27 (Reuters/EP)

    El Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de les Nacions Unides (CERD) ha reprovat la política del Govern francès d'expulsions de gitanos i ha instat París que intenti integrar els membres de la minoria ètnica més gran existent a la Unió Europea en comptes d'enviar-los a l'est d'Europa.

    El comitè de 18 membres ha manifestat la seva preocupació pel fet que alguns dels centenars de gitanos que han estat enviats a Romania en les últimes setmanes, en el marc del que França denomina un programa de repatriacions voluntàries, no han estat ben informats dels seus drets ni han accedit lliurement.

    Aquests experts independents també han instat el govern de Nicolas Sarkozy a combatre el que consideren un augment preocupant del racisme i la xenofòbia en els discursos d'alguns polítics.

    "El Comitè està preocupat per l'increment dels incidents de violència i la violència de naturalesa racista contra els gitanos en el territori de l'estat membre [França]", resa un comunicat.

    Amb el programa de tornada francès, els gitanos que vulguin abandonar el país reben 300 euros i 100 euros addicionals per a cadascun dels seus fills. Des de començament d'any, França ha expulsat 8.000 gitanos, els últims 300 van sortir dijous en vols des de París i Lió.

    Tot i això, el CERD ha dit que ha rebut informació que apunta que en les últimes setmanes els gitanos han estat objecte d'expulsions col·lectives cap als seus països d'origen "sense el consentiment lliure, complet i informat de tots els individus afectats".

    Els experts no han demanat a França que freni les expulsions, però sí que intenti "evitar les repatriacions col·lectives i busqui solucions duradores per solucionar les qüestions relacionades amb els gitanos sobre la base de l'absolut respecte als seus drets humans".

    En particular, han instat França que garanteixi als gitanos accés a l'educació, a l'atenció sanitària i a l'habitatge, així com a altres instal·lacions temporals en línia amb el principi d'igualtat.

    Alhora, han instat el Govern francès a mostrar una comprensió i tolerància més grans cap a les minories racials i ètniques que, en opinió seva, són víctimes dels estereotips i la discriminació.

    En aquest sentit, han assenyalat que França "ha d'intensificar els seus esforços utilitzant tots els mitjans, especialment condemnant els discursos racistes i xenòfobs dels polítics i prenent les mesures adequades per combatre la proliferació dels actes i manifestacions a internet de caràcter racista".

    El CERD ha publicat les seves conclusions després d'examinar el compliment per part de França de tots els tractats internacionals que prohibeixen la discriminació per raça, color, descendència i origen nacional i ètnic, que contravé els drets polítics, econòmics i socials.

    La delegació francesa assegura que el Govern francès està combatent la discriminació racial mitjançant el seu "arsenal legal i una política d'integració decidida".

    "Creiem que per combatre la discriminació contra els gitanos és indispensable abordar les causes del problema, és a dir, el fracàs a l'hora d'integrar a aquestes comunitats en els seus països d'origen", ha dit el delegat francès Jacques Pellet davant del comitè el 10 d'agost passat.

    El CERD ha encarregat a França que d'aquí a un any li presenti un informe sobre els progressos en l'aplicació de les esmentades recomanacions.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies