Europa press

Logo ep

    El Govern aprova el Pla de Salut fins a 2015, centrat en potenciar l'atenció primària

    14:4521.02.2012

    BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

    El Govern de la Generalitat ha donat llum verda aquest dimarts al nou Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, un instrument de planificació sanitària que marca les línies generals per als pròxims anys, centrat en bona part a potenciar l'atenció primària.

    El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat en roda de premsa després del Consell Executiu que totes les mesures plantejades en el pla estan apuntalades per un "experiència contrastada" en els centres sanitaris, i ha esmentat entre els objectius concrets la reducció d'un 10% en les reclamacions presentades i l'augment d'un 1% en la satisfacció dels usuaris.

    De fet, les reclamacions de pacients per retards en l'atenció mèdica en centres d'atenció primària (CAP) i hospitals s'han gairebé triplicat durant l'últim any, passant de les 66 que es produïen cada mes el 2010 fins a les 180 el 2011.

    Ruiz ha precisat que la intenció és seguir fent efectius els drets de tots els ciutadans a rebre una atenció de qualitat, prioritzant aquest aspecte per sobre de la rapidesa i la proximitat al domicili.

    El Pla de Salut està en bona mesura centrat en la promoció dels ambulatoris com via per millorar l'atenció i evitar atencions hospitalàries, fent especial èmfasi en les molèsties osteomusculars, l'oftalmologia i la salut mental, a través de guies clíniques pactades i consultes a facultatius especialitzats mitjançant l'ús de tecnologies de la comunicació.

    Això implicarà que els metges de capçalera atendran consultes especialitzades per escurçar les llistes d'espera i reduir en un 15% la despesa d'especilistes a nivell hospitalari.

    Entre els exemples, Ruiz ha explicat que una experiència pilot a Granollers (Barcelona) demostra que la presència de psicòlegs al costat del metge de capçalera disminueix fins a un 15% les visites hospitalàries que es produeixen per aquest motiu.

    El Pla estableix també un circuit ràpid per a malalties greus i que no passin més de 30 dies entre la sospita i el diagnòstic en els casos de càncer i se centra en l'atenció als malalts crònics amb l'objectiu de reduir els reingressos hospitalaris, implicant també a la Conselleria de Benestar Social i Família en l'atenció als dependents.

    REDUCCIÓ LLISTES D'ESPERA

    Entre els objectius el conseller ha recordat també la intenció de reduir un 2% les llistes d'espera al llarg d'aquest any, després de l'augment provocat per les retallades el 2011, i després d'establir un nou format que permeti la centralització de les dades, la priorització dels casos més greus i l'optimització dels recursos dels hospitals.

    El Pla de Salut ha estat presentat el novembre de 2011 a Sitges (Barcelona), en un acte en el qual va participar també el president de la Generalitat, Artur Mas, i va servir per posar en marxa el període de consultes que ha finalitzat amb el vistiplau del Govern aquest dimarts.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies