Europa press

Logo ep

    El fàrmac utilitzat contra el TDAH en nens també és útil per als adults

    13:5624.02.2011



    BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

    Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona han demostrat la utilitat del fàrmac per tractar el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) en nens per al tractament dels adults, si s'administra en dosis més continuades.

    L'estudi de revisió ha provat l'eficàcia del metilfenidat, que fins ara a la Unió Europea (UE) només s'havia autoritzat per a nens, tenint en compte que hi ha 20 milions d'adults que pateixen la mateixa malaltia i estan orfes de tractament.

    Els estudis fets amb anterioritat concloïen amb resultats heterogenis respecte a l'eficàcia del metilfenidat en aquest col·lectiu.

    Ara, el grup d'experts de l'Hospital Vall d'Hebron demostren l'esmentada eficàcia per a adults, i fa un pas més enllà en la identificació dels factors que provocaven la discrepància de resultats.

    En aquesta línia, el treball concreta la forma més adequada per administrar aquesta medicació en adults.

    Des de fa dècades, el metilfenidat s'usa en nens amb total seguretat, tot i que aquest tractament estimulant s'ha demonitzat i, sovint, s'hi han referit com si es tractés d'amfetamina.

    Segons els investigadors, s'ha demostrat que el seu ús és segur i eficaç i que el seu efecte inhibidor sobre la recaptació de noradrenalina i de dopamina a nivell cerebral aconsegueix els efectes desitjats sobre el control dels símptomes d'aquests nens.

    Ja sigui per la presència de detractors de l'ús d'aquest fàrmac, ja sigui pel desconeixement que aquest trastorn també pot afectar els adults, els 17 estudis anteriors -revisats per l'equip de Barcelona- s'han demostrat insuficients.

    El treball, liderat pel metge Josep Antoni Ramos-Quiroga i el seu equip, ha constatat que "l'eficàcia del tractament augmenta amb la quantitat de dosis subministrada, i que l'eficàcia del metilfenidat és menor quan l'alliberament del fàrmac a la sang es fa de manera contínua, prolongada i constant", ha assenyalat el metge.

    "L'ideal per al tractament és que el fàrmac s'alliberi a pics; i que l'eficàcia del tractament disminueix entre els pacients que consumeixen substàncies tòxiques", ha afegit l'especialista.

    Tot i que calen més estudis perquè la UE aprovi l'ús del metilfenidat en adults amb TDAH, l'anàlisi que han realitzat els experts de l'Hospital Vall d'Hebron s'ha sotmès a l'Escala Jadad i ha permès corroborar la qualitat de l'estudi i, al seu torn, determinar la impossibilitat d'extreure conclusions dels estudis anteriors.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies