Europa press

Logo ep

    Merkel visita Espanya per abonar les reformes i donar suport a l'euro

    08:2503.02.2011

    MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

    La cancellera alemanya, Angela Merkel, visitarà aquest dijous Madrid amb la intenció d'abonar les reformes empreses pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero per fer front a la crisi i llançar un missatge conjunt de "clar" suport a l'euro, segons fonts de l'Executiu espanyol.

    El Palau de la Moncloa acollirà la 23 cimera bilateral entre els dos països, la reunió que amb caràcter anual o bianual reuneix els dos líders amb alguns dels seus ministres de cara a avançar en la cooperació entre els dos països i en el marc europeu.

    Merkel arribarà en el matí de dijous a Madrid i es desplaçarà en primer lloc al Palau de la Zarzuela, on tindrà al migdia una audiència amb el rei en què serà present també Zapatero per raons de protocol. Tot i això, el president del Govern abandonarà Zarzuela abans que Merkel per rebre aquesta amb honors militars després a La Moncloa.

    La cancellera alemanya viatjarà acompanyada de sis dels seus ministres: Exteriors; Finances; Economia; Treball i Afers Socials; Transports i Infraestructures, i Educació i Ciència, els qui mantindran trobades amb els seus respectius col·legues espanyols.

    En la reunió bilateral entre Zapatero i Merkel, es parlarà de les mesures que els països que comparteixen la moneda única estan impulsant per fer front a la crisi de deute que passa la UE, com la possible ampliació i flexibilització del fons europeu de rescat de 750.000 milions d'euros que es va crear després de la crisi grega.

    Tot i això, i en paraules de Zapatero mateix, abans d'abordar modificacions en el fons és "prioritari" que els països de l'euro "facin passos sòlids en un pla d'harmonització i de convergència econòmica", és a dir en "harmonització fiscal, laboral, en l'edat de jubilació, això és l'important".

    Segons la seva opinió, aquesta convergència, unida a l'enfortiment del Pacte d'Estabilitat que fixa al 3% el límit del dèficit públic, és "igual d'important o més fins i tot que el mecanisme de rescat".

    DEBAT BILATERAL ABANS DE CIMERA EUROPEA

    I d'aquest objectiu d'harmonització parlaran Zapatero i Merkel, just un dia abans que els líders europeus debatin divendres a Brussel·les de totes aquestes mesures adreçades a recobrar la confiança dels mercats, tot i que fins al març no s'esperen decisions finals en la matèria, ja que el Consell Europeu d'aquesta setmana estarà centrat en temes d'energia i innovació.

    Merkel tindrà oportunitat de conèixer de primera mà les últimes reformes econòmiques empreses a Espanya no només des del punt de vista del Govern, sinó també dels empresaris i els sindicats, que podran posar en valor el pacte social 'anticrisi' aconseguit amb l'Executiu que inclou la reforma de les pensions que puja l'edat de jubilació als 67 anys i augmenta el període de càlcul de la pensió.

    Després de la reunió bilateral entre els dos caps del Govern, Zapatero i Merkel compartiran cap a les 14.00 hores un dinar de treball amb la resta de ministres al qual també s'ha invitat empresaris espanyols, alemanys, els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, i el president de la Confederació Alemanya de Sindicats (DGB), Michael Sommer.

    L'objectiu del dinar, segons fonts de La Moncloa, és que serveixi per intercanviar impressions sobre la competitivitat de l'economia europea, alemanya i espanyola, així com sobre la reordenació en el sector financer viscuda per Alemanya i el que ara emprenen les caixes d'estalvis espanyoles.

    La idea d'invitar per primera vegada els sindicats a un dinar d'aquest tipus --les empreses van estar presents en la cimera bilateral de l'any passat a Hannover-- va partir de Zapatero i de Merkel en la conversa que van mantenir el passat 17 de desembre a Brussel·les en el marc del Consell Europeu.

    DEFENSA DE L'ESPANYOL

    Zapatero té interès a més a explicar a Merkel la posició ferma d'Espanya en contra d'un sistema europeu de patents que discrimini el castellà en examinar i concedir únicament patents en tres llengües: anglès, francès i alemany.

    Tot i que el Govern espanyol vol que es creï una patent europea, no donarà suport ni participarà en cap sistema que no reconegui l'"eficàcia jurídica" de la versió espanyola de la patent pels problemes de seguretat que les traduccions poden plantejar en eventuals litigis, assenyalen fonts governamentals.

    Els ministres d'Indústria de la UE tenen previst aprovar el pròxim 10 de març que s'avanci sense Espanya i Itàlia en la patent europea i Espanya ja ha avançat que si aquesta decisió tira endavant la recorrerà davant del Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg.

    El president vol alhora plantejar a Merkel el problema d'entrada a Alemanya que troben alguns productes agroalimentaris espanyols.

    En el pla de la política exterior, s'espera que Zapatero i Merkel comparteixin impressions sobre les protestes ciutadanes a Tunísia i Egipte, així com sobre el conflicte israelianopalestí, amb la mirada fixada a la reunió que el Quartet de Pau per al Pròxim Orient que formen els EUA, la UE, Rússia i l'ONU farà a Berlín el 5 de febrer i en què es parlarà del reconeixement de l'Estat palestí per part de la comunitat internacional.

    Zapatero i Merkel oferiran una roda de premsa conjunta a La Moncloa a les 15.30 hores, després del dinar que mantindran amb empresaris i sindicats dels dos països.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies