Europa press

Logo ep

    Govern i agents socials tanquen un principi d'acord

    07:3228.01.2011

    MADRID, 28 (EUROPA PRESS)



    El Govern i els agents socials han aconseguit finalment aquesta matinada tancar un principi d'acord per reformar el sistema de pensions, determinades polítiques actives d'ocupació i els criteris bàsics per portar a terme la reforma de la negociació col·lectiva.



    Després d'una maratoniana reunió que ha finalitzat passades les quatre de la matinada, les parts han acordat continuar negociant en els pròxims dies sobre la resta de les polítiques d'ocupació, política industrial, política energètica, política de ciència i innovació així com altres rellevants qüestions de tipus laboral.



    A la taula general de la Funció Pública es negociaran assumptes relatius a les classes passives, l'Estatut del Treballador Públic i l'avaluació dels acords vigents. El principi d'acord haurà de ser aprovat per les direccions corresponents de cadascuna de les organitzacions.



    Les parts han aconseguit finalment llimar les seves diferències després de mesos de negociació i després del sopar que va fer dimecres el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb els representants dels sindicats majoritaris, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, respectivament.



    Tot i aquesta reunió, les negociacions han continuat al llarg del dia per tancar alguns capítols de la reforma de pensions, estendre el pacte a altres matèries i blindar definitivament un acord hores abans que el Consell de Ministres aprovi aquest mateix divendres l'avantprojecte de llei de les pensions.



    El pacte, que suposa un gran pas després de la ruptura de les negociacions entre el Govern i els agents socials per la reforma laboral, podria escenificar-se de manera formal el pròxim dos de febrer al Palau de La Moncloa amb la presència del cap de l'Executiu, els líders sindicals i el president de la CEOE, Juan Rosell.



    L'acord pivota al voltant de la reforma de pensions que preveu l'elevació de l'edat de jubilació als 67 anys, tot i que aquells que compleixin carreres de cotització de 38,5 anys podran jubilar-se als 65 anys i cobrar el cent per cent de la pensió.



    De fet, aquest ha estat el principal escull de les negociacions des que el Govern va anunciar la seva intenció d'elevar la retirada als 67 anys. Els sindicats sempre s'han posicionat en contra d'aquesta mesura i han arribat fins i tot a amenaçar de convocar una altra vaga general si l'Executiu tirava endavant.



    VAN INTENSIFICAR LES NEGOCIACIONS



    Les postures semblaven molt distanciades, però a l'últim mes i davant de la proximitat de la data anunciada pel Govern per aprovar l'avantprojecte de llei, les parts van decidir intensificar les negociacions per acostar postures.



    Des d'aleshores, han celebrat nombroses reunions, algunes fins i tot de més de 14 hores, amb l'objectiu d'aconseguir un consens després del desacord del Pacte de Toledo. Aquestes trobades han portat els sindicats a acceptar el nou límit de 67 anys, però imposant algunes de les seves condicions, com el manteniment dels 65 per als que cotitzin 38,5 anys.



    Però aquest no és l'únic canvi que han acordat Govern i agents socials en aquesta matèria. També han arribat a un acord per ampliar el còmput de les pensions de 15 a 25 anys en dos trams, de manera que l'ampliació definitiva podria estar completada com a molt tard el 2023.



    BENEFICIS PER A JOVES I MARES



    L'acord inclou moltes altres mesures, com l'ampliació a 37 anys del període de cotització per tenir dret a tota la prestació per als que es jubilin als 67, incentius per al retard de l'edat de jubilació i coeficients reductors de l'edat de jubilació per a treballs tòxics, penosos, insalubres o perillosos.



    Alhora, atorga a dones i homes nou mesos de cotització per fill, amb un màxim de dos anys, si han interromput la seva vida laboral pel seu compte, i alhora reconeix la participació en programes formatius o d'investigació com a períodes de cotització, amb efectes retroactius des del 2009 i un màxim de dos anys.



    Per garantir la proporcionalitat entre les contribucions i les prestacions esperades es facin des de 2027, l'acord preveu una revisió cada cinc anys dels paràmetres fonamentals. Aquestes revisions respondran a les diferències entre l'evolució de l'esperança de vida als 67 anys a l'any que s'efectuï la revisió i la de 67 anys el 2027.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies