Europa press

Logo ep

    El 'món Monzó' exposa els seus racons a l'Arts Santa Mònica

    15:0117.12.2009

    BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

    El món personal de l'escriptor català Quim Monzó obre totes les portes secundàries per mostrar els racons fins ara intuïts o desconeguts de la figura i la seva trajectòria en una exposició que acull a partir de demà i fins a l'11 d'abril l'Arts Santa Mònica de Barcelona.

    S'hi poden veure imatges tan íntimes com les que enviava als seus pares amb anotacions quan estava vivint a Nova York i altres d'intimistes, com la que Pedro Madueño li va fer juntament al Gran Wyoming únicament tapats amb un barret, o la de Monzó disfressat per Carnaval de vaca boja l'any que va saltar l'epidèmia.

    La primera part de la mostra 'Monzó' consisteix a un recorregut cronològic que comença en els anys 70, amb obres que el van influenciar: des d'una serigrafia d''Espanya 75' de Joan Brossa fins a un retrat del dramaturg Samuel Beckett que conserva l'escriptor.

    Després de fotografies del Vietnam i Irlanda del Nord, on l'autor va ser-hi per fer reportatges periodístics, s'obre la porta a l'oci nocturn, amb un passadís on s'exposen copes de còctels sobre fragments dels seus llibres en què en parla i un bar, en què no se serveixen copes, sinó intimitats de Monzó.

    En la barra del bar es pot veure la llibreta 'Vull estar segura de mi mateixa' on l'escriptor recopilava excuses de dones que sentia per dir que no, com "és que rasques", "tinc el marit a la presó" o "he passat un cap de setmana fatal, amb els ronyons".

    Després l'exposició es converteix en un recorregut temàtic per la política, la malaltia, la informació, l'amor i altres temes recurrents en Monzó, abordats a través d'històries que es despleguen en cubicles triangulars.

    "Volíem que fos molt innovadora i plantegés possibles temes per desenvolupar en altres llibres", ha comentat el coordinador de la mostra i del catàleg "de luxe", Julià Guillamón.

    Ha assegurat que és "estimulant" fer una mostra sense tenir a penes material a mostrar, perquè aguditza l'enginy i la creació, i ha indicat que Monzó "no s'hi ficava però donava idees divertides", com posar un bany al bar de la mostra en què, en voler-hi entrar, s'encallés la porta i se sentís un home i una dona cridant "ocupat".

    Monzó ha recordat que en plantejar-li l'exposició li van dir que no hauria de fer res, però que en realitat ha patit la "intromissió constant" durant sis mesos de Guillamón. "Si estàs jubilat, et distreus i en lloc d'anar al casal Sant Jordi fas això, però jo vull llegir i escriure cada dia", ha explicat.

    En tot cas ha assegurat que no es queixa perquè encara es queixaria més si no s'hagués fet així, corroborant totes les dades amb ell, perquè no suportaria que hi haguessin errors.

    La mostra està produïda per l'Arts Santa Mònica, la Conselleria de Cultura i la Institució dels Lletres Catalanes, el director de la qual, Oriol Izquierdo, va anunciar que les exposicions literàries seguiran l'any que ve amb Joan Salvat-Papasseit.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies