Europa press

Logo ep

    El sector de la cultura es manifestarà contra unes retallades que consideren "irreversibles"

    16:5116.03.2011

    BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

    La plataforma 'No retalleu la Cultura', formada per més de 80 associacions del sector, ha convocat per al pròxim 21 de març una concentració a la plaça dels Àngels de Barcelona per evidenciar el seu malestar davant el descens pressupostari anunciat per la Generalitat de Catalunya, ja que consideren que els afectarà d'una "forma irreversible".

    El vicepresident de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC) i membre de la plataforma convocant, Toni Cots, ha assenyalat a la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimecres que la situació del sector ja és "molt precària", ja que els seus ingressos han disminuït considerablement els últims anys.

    Cots ha assegurat que moltes de les subvencions aprovades el 2010 encara no s'han pagat i que aquest any no s'han fet convocatòries, fet que provoca una gran "incertesa" entre els creadors, situació que, si s'allarga, podria fer que molts artistes no tinguin recursos per produir.

    "La retallada no solucionarà problemes sinó que en generarà molts nous", ha advertit, també ha asseguarat que no només es tracta d'una disminució de les subvencions i les ajudes públiques, sinó que el problema radica en el mateix concepte que la Generalitat té de la cultura.

    El president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Guillem Jordi-Graells, ha admès que la dependència del sector cap a la Generalitat és gran i que l'optimització de recursos pot ser positiva "si no repercuteix en la creació i la productivitat de les indústries culturals".

    "És cert que l'estructura administrativa ha crescut molt els últims anys i que una reestructuració per racionalitzar el sector i evitar solapaments funcionals pot ser positiva, però això no pot ser una excusa per ofegar els creadors", ha dit.

    A més, ha explicat que aquest dimecres han enviat una carta al president de la Generalitat, Artur Mas; al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, demanant un canvi en les seves intencions i reclamant un diàleg amb els principals agents del sector.

    LECTURA DEL MANIFEST

    Cots ha fet lectura del manifest que sintetitza les peticions de la plataforma 'No retalleu la Cultura' en què assenyalen que la cultura "no és una despesa sinó una inversió" i que és font de riquesa econòmica i una important contribució al PIB.

    A més, recorden que l'administració catalana és una de les que menys recursos públics destina a la cultura --un 0,98% del pressupost general-- i que una nova retallada només serviria per "allunyar-se dels estàndards europeus".

    Adverteixen que una retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions, limitant el dret d'accés universal a la cultura recollits a l'Estatut, i que la disminució del pressupost forçarà una privatització d'equipaments i programacions i situarà una bona part de l'oferta cultural sota la lògica del mercat i les audiències.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies